Керемедчиев: Путин може да бъде предаден на съда в Хага от следващо правителство

Основният удар срещу Путин обаче, посочва Керемедчиев, е това, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления

Views 47405
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд в Хага да обвини във военни престъпления и обяви заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин да доведе реално до неговото задържане, но далеч не така стоят нещата в бъдеще.

Това коментира пред bTV експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Много трудно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество държави, а и според мен Путин няма да направи такъв опит да предизвика международен скандал, посещавайки страни, в които важат решенията на съда в Хага. Но всичко се променя в този свят, в един момент президентът Путин няма да бъде на власт. При смяната на ръководството и неговото отстраняване или сваляне от власт в бъдеще, следващото руско правителство може да вземе решение той да бъде екстрадиран в Хага, където да бъде съден като военнопрестъпник“, каза той. И даде пример с Милошевич и редицата югославски генерали, предадени на съда от следващата власт.

Иначе самото решение има огромен негативен имиджов ефект върху Кремъл, посочи експертът.

Това е огромна новина, тъй като за последно през 2009 година е имало заповед за арест на Международния наказателен съд срещу действащ президент – президентът на Судан. Това е много сериозен акт, който показва решимостта на съда в Хага да разобличи военни престъпления, които се извършват в Русия.“

Сред основните последици, освен чисто имиджовите, за руския президент, ще бъде и това, че той „по-скоро“ няма да може да посещава всички 123 държави, ратифицирали Римската конвенция, т.е. които признават актовете на Международния наказателен съд.

Както и посещение на големи форуми като Г-7, Г-20, също няма да може да осъществява, тъй като в повечето случаи те се провеждат в държави членки на конвенцията„.

Основният удар срещу Путин обаче, посочва Керемедчиев, е това, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Константинов: Връща се интересът към изборите, с 300 000 повече ще гласуват

На предстоящите избори на 2 април ще има ръст на избирателната активност. Това прогнозира пред Националната телевизия бившият заместник-председател на ЦИК и бивш шеф на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. „Очаквам връщане на около 300 000 към урните, тъй като да не забравяме, че 3 пъти поред губихме по 600 000. […]