Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, съобщава „Ройтерс“.

Той е обвинен във военни престъпления, извършени в Украйна.

Москва многократно отхвърляше обвиненията в извършване на зверства по време на едногодишната си война в Украйна.

Издадената заповед за арест е по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Твърди се, че престъпленията са извършвани на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за горепосочените престъпления, тъй като е извършил деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други и заради неуспеха му да упражнява контрол над цивилни и военни под негови подчинение, които са извършили или са позволили извършването на деянията и които са били под негова ефективна власт и контрол„, се отбелязва в становището на МНС.

По-рано тази седмица стана ясно, че се очаква съдът да издаде първите заповеди за арест по разследването на конфликта в Украйна.

Отделно МНС поиска задържането и на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите обвинения.

Какви са перспективите за задържането на Путин по силата на заповед на Международния наказателен съд?

Кевин Джон Хелър, професор по международно право в Университета в Копенхаген, посочва, че това е изключително важно събитие, тъй като не всеки ден действащ държавен глава е обвиняван от международен съд. „Но, разбира се, изгледите Путин да бъде задържан в близко бъдеще, са изключително малки„, казва професор Хелер. Той се съмнява, че Путин ще напусне Русия в скоро време, а ако все пак пътува, то то ще е в страни, които няма да го екстрадират в международен съд.

От юридическа гледна точка всяка страна членка на Международния наказателен съд е длъжна да изпълни решението и в случай че Путин пристигне на територията на тази държава, тя трябва да го арестува и да го предаде на съда. В действителност държавите невинаги го правят. Например срещу президента на Судан бяха повдигнати сериозни обвинения, но след това той посети няколко държави членки на МНС и нито една от тях не го арестува. Така че заповедта за арест не е гаранция, че Путин ще бъде предаден на МНС.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като съдебната институция определи анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

През ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз ще работи с ООН за създаването на трибунал за разследване и преследване на военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна.

Предложението обаче не получи очакваната подкрепа от външните министри на страните членки на ЕС и беше разкритикувано от Москва, която предупреди, че подобен съд „няма да има никаква легитимност„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Капитолия гласува и военната помощ за Тайван

Камарата на представителите на Съединените щати одобри законопроекта за...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img