САЩ не признават МНС, но приемат заповедта за арест на Путин

Вярват, че Москва е извършила престъпления в Украйна

Views 50732
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския лидер Владимир Путин е оправдана, защото той е извършил военни престъпления в Украйна.

Президентът обаче отбеляза, че САЩ и няколко други страни не признават авторитета на МНС.

Мисля, че е оправдано, но въпросът е, че не е международно признат и от нас„, каза 80-годишният Байдън пред репортери, преди да напусне Белия дом за уикенд пътуване до Делауеър. Но мисля, че има много силна точка, добави той.

На въпрос дали смята, че Путин трябва да бъде съден за военни престъпления, свързани с войната в Украйна, президентът не отговори директно, но каза, че е ясно, че руският лидер наистина е извършил военни престъпления.

Той очевидно е извършил военни престъпления„, каза Байдън пред репортери.

Хага издаде заповед за ареста на Путин в петък по подозрение за незаконно отвличане и депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от Украйна в Русия, в първата заповед на МНС, свързана с войната на Кремъл в Украйна.

Има разумни основания да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления„, каза базираният в Холандия съд.

Вицепрезидентът Камала Харис каза на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, че САЩ са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството в Украйна.

Техните действия са нападение срещу нашите общи ценности, нападение срещу нашата обща човечност„, каза Харис, цитирайки доказателства за убийства в стил екзекуция, изнасилване и изтезания. Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Керемедчиев: Путин може да бъде предаден на съда в Хага от следващо правителство

Основният удар срещу Путин обаче, посочва Керемедчиев, е това, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления