Как да помогнем на пострадалите в Турция и Сирия? Ето списък с възможности (ПЪЛЕН ОБЗОР)

За онези, които искат да помогнат, Информационна агенция News24sofia.eu събра списък с възможности. Той не е изчерпателен, но в него ще намерите както частни доброволчески инициативи, така и дарителските сметки на големите международни хуманитарни организации

Views 102756
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Искате да помогнете на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, но не знаете как? Тук ще намерите списък с инициативи и организации, които можете да подкрепите.

Земетресението, което разтърси Турция и Сирия в понеделник, беше едно от най-силните в региона за последните 100 години. Загиналите в двете страни са вече повече от 12 000, а Световната здравна организация предупреди, че броят им може да достигне 20 000 души.

Докато търсенето на оцелели под срутените сгради продължава, международните спасителни екипи, пристигнали на място, съобщават за липса на питейна вода, гориво за отопление, функциониращи болници. Стотици хиляди останаха без дом в минусовите температури и спешно се нуждаят от храна, топли дрехи, лекарства и базови консумативи.

За онези, които искат да помогнат, Информационна агенция News24sofia.eu събра списък с възможности. Той не е изчерпателен, но в него ще намерите както частни доброволчески инициативи, така и дарителските сметки на големите международни хуманитарни организации.

Български инициативи

 • Българският Червен кръст откри специална банкова сметка в лева, на която можете да изпратите дарение: IBAN: BG64UNCR76301078660913. За пострадалите от земетресението в Турция. Можете да подкрепите кампанията и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.
 • Издателят Манол Пейков също събира дарения за пострадалите по PayPal: manolpeykov@yahoo.com и на личната си сметка: IBAN: BG39DEMI92405000305527; Търговска банка Д; BIC: DEMIBGSF; Титуляр: Манол Костадинов Пейков; Основание: За пострадалите от земетресението. Засега средствата ще отидат за Турция, тъй като Пейков няма връзка със Сирия.
 • Пейков и Фондация Три жени събират и материални дарения като ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, палатки, спални чували, памперси, бебешка храна, дамски превръзки, столчета и маси за къмпинг и други. Те могат да бъдат изпращани на адрес: в София – Агенция Маккан, ул. Шипка 23, София 1504, тел. +359885999766 или в Пловдив – Манол Пейков, ИК Жанет 45, бул. Ал. Стамболийски 9, Пловдив 4004, тел.0889377723.
 • Лазар Радков от Капачки за бъдеще пък се обедини с КаузиБГ и също събира средства за одеяла, спални чували, шалтета, спасително фолио, походни легла и други необходими консумативи. Можете да дарите сума по ваша преценка тук.
 • Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България също приема дарения на банковата си сметка: Търговска банка „Д“, IBAN: BG15DEMI92401000232957, BIC: DEMIBGSF DEMIBGSF. Трябва да посочите целта на дарението при превода на средствата.
 • Национална мрежа за децата съобщи, че всички дарения, направени към сметката ѝ до края на февруари, ще бъдат пренасочвани в полза на децата, пострадали от земетресението в Турция, област Арсуз.
 • Гората.бг набира средства за закупуването на вещи от първа необходимост. Вече е задействана организация по транспортирането им в най-кратки срокове до Турция и Сирия. Можете да дарите по PayPal или на сметката на организацията: Фондация „Гората.бг“, IBAN: BG74RZBB91551011840078, Основание: Земетресение.
 • „Платформата“ е във връзка с две организации в Турция и една в Сирия, включително мрежа от банки за хранителни продукти, която раздава храна и вода на пострадалите, и организация на 16 000 спасители доброволци, активна в разрушените градове Караманмараш и Пазарджък, и набира средства в тяхна помощ.
 • Национална Асоциация на Доброволците в България набира средства, за да подпомага екипите си, които вече действат в спасителни акции в Турция. Те имат нужда от средства за гориво, консумативи, медикаменти и други неща от първа необходимост, с които да бъдат по-ефективни на терен:Уникредит Булбанк АД; IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11; BIC: UNCRBGSF

Международни организации

 • УНИЦЕФ е международният фонд за децата към ООН. Негови екипи са на терен в Сирия, където оказват помощ на деца и семейства, включително помагат на непридружени деца да намерят близките си. При заявка от турското правителство УНИЦЕФ е готов да окаже помощ и в Турция.
 • Белите каски са организация, съставена от 3000 доброволци, които работят от много години в Сирия. Ако решите да дарите на тях, парите ще отидат за оборудване и консумативи, за да може доброволците да продължат операциите си по търсене и спасяване на оцелели след земетресението.
 • Екипите на World Food Programme – организация на ООН за борба с глада, са на терен в Сирия и Турция и си партнират с местните организации в двете страни за спешни доставки на пакети храна.
 • International Rescue Committee е на терен в Сирия от 2012 г. Те предоставят хуманитарна помощ на засегнатите от войната, а сега и от тежкото земетресение региони.
 • Global Giving свързва по-малки местни организации с дарители. Тя стартира специална кампания с цел да събере 5 милиона долара за пострадалите в Турция и Сирия. С парите ще бъдат осигурени храна, подслон, вода, както и подкрепа на пострадалите от екипи психолози.
 • Можете да подкрепите и работата на Лекари без граници. Те предоставят одеяла и медицински комплекти и оказват медицинска помощ на ранените в северозападна Сирия.

Освен частните инициативи и тези на международните организации, десетки държави по света също предложиха подкрепа за Турция и Сирия. България беше сред страните, които първи реагираха и осигуриха помощ. Правителството изпрати 73 спасители, над 30 единици специализирана техника и пет кучета от Българския Червен кръст.

София изпрати и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, заредени с помощи. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в спасителните акции.

ТУК МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ОБЗОРА НА ДЕНЯ ЗА ТУРЦИЯ И СИРИЯ:

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

"Цялата необходима помощ". Как България и светът подкрепят Турция и Сирия след земетресенията

Украйна, срещу която Русия води война от близо година, също предложи помощ