ТЕМАТА НА NEWS24sofia.eu! Третият ден: Жертвите на трусовете в Турция и Сирия вече са над 12 000, спасителите нямат време (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Гняв заради данък „Земетресение“

Views 212781
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Жертвите на опустошителните земетресения в Турция и съседна Сирия по последни данни вече достигат 12 000 души, съобщиха турските власи, предаде специалният пратеник на Информационна агенция News24sofia.eu Мурат Бекмезджи.

Опасенията са, че под срутените сгради има още хиляди. Спасителните операции продължават вече трети ден, като шансовете за откриване на оцелели намаляват непрекъснато заради минусовите температури. Работата на екипите е много затруднена заради вторичните трусове, които направиха съборените конструкции много нестабилни.

Най-силни​ят трус в Турци​я от десетилетия стана в нощта на 6 февруари. Епицентърът е бил в провинция Кахраманмараш, на 30 км от град Газиантеп и на 90 км от границата със Сирия, а магнитудът достигна 7,8 по Рихтер. По официални данни общо 435 труса са настъпили след първия, най-силният от които с магнитуд 7,6 с център Елбистан следобед на 6 февруари.

Земетресенията бяха усетени и в съседните страни – Ливан и Армения.

@news24sofia_

Броят на загиналите в Турция нарасна на 8574 души, а около 37 000 души са ранени. Поне 5775 сгради са се срутили. По данни на Международно движение на Червения кръст и Червения полумесец в Турция около 150 000 души са вече бездомни.

Турският вицепрезидент Фуат Октай уточни, че в района на бедствието работят 16 500 спасители, като продължават да пристигат чуждестранни екипи. На място са 60 000 доброволци.

В Сирия, откъдето данни пристигнат по трудно заради районите, контролирани от бунтовнически групи, са загинали поне 2662 души, а над 4000 са ранени, съобщиха от министерството на здравеопазването и на спасителната организация „Белите каски“, които броят жертвите съответно в контролираните от правителството и от опозицията райони.

Спасителните операции

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Едни от най-тежките щети бяха регистрирани в турската провинция Газиантеп, където стотици сгради се срутиха, а блокираните пътища възпрепятстваха спасителните дейности.

Роднини на жертви, които са живели в срутените сгради, се включиха в трескавите спасителни дейности в един от най-тежко засегнатите турски градове, използвайки кирки и лостове. Местни казаха, че в някои райони спасителните служби са реагирали твърде бавно.

Оцелелите бездомници, много от които без обувки и топли дрехи, се опитват да оцелеят в снега и ниските температури.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Кахраманмараш и инспектира и координира дейностите на място. След това той посети палатков лагер в града. Очаква се след това да отпътува за град Пазарджик. „Това е едно от най-големите бедствия в нашия регион и в света, не само в историята на нашата република„, каза Ердоган.

По повод критиките, че спасителните операции са се забавили, той каза:

@news24sofia_

Първоначално имаше проблеми на летищата и по пътищата, но днес нещата стават по-лесни и утре ще бъде още по-лесно. Мобилизирахме всичките си ресурси. Държавата си върши работата„.

Той добави, че хората не трябва да се притесняват, защото „никога няма да ги оставим на улицата„. Ердоган каза още, че целта е в рамките на една година да направят в Кахраманмараш и останалите девет пострадали окръзи същото, каквото в други, преживели бедствия.

Камарата на турските инженери по геология е изготвила още преди 2 години доклад, в който предупреждава за опасностите от застрояването на градовете около земетръсните разломи в Югоизточен Анадол. Докладът, озаглавен ”Градове, които живеят върху разломите“, е бил изготвен непосредствено след труса в Елязъг-Сивридже с магнитуд 6,8 по Рихтер, който стана на 25 януари 2020 г. и доведе до десетки жертви и ранени, съобщи в. Миллиет“.

В Сирия спасителните работи се усложняват от здравната система и инфраструктурата, опустошени от 12-годишната гражданска война.

В град Джиндайрис от развалините беше извадено новородено бебе, все още привързано към мъртвата си майка.

Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпната връв, затова я прерязахме и братовчед ми я отнесе в болницата„, разказва роднина пред АФП.

Десетки държави от цял свят предоставяха спешна хуманитарна помощ. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че екипи от 35 страни вече са на място.

Европейският съюз е осигурил над 1200 спасители, включително два медицински екипа и над 70 спасителни кучета.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че до 23 млн. души могат да бъдат засегнати от бедствието, а Сирийският Червен полумесец призова международната общност да отмени санкциите, наложени на правителството на авторитарния сирийски президент Башар Асад, за да се улеснят усилията за оказване на помощ.

Правителството в Дамаск разрешава влизането на помощи в региона само през един граничен пункт. То се противопоставя на отварянето на достъпа до северните райони, тъй като смята, че помощта „подкопава сирийския суверенитет и намалява шансовете му да си върне контрола над региона„.

Редица политици, включително и германската външна министърка Аналена Бербок, призоваха да бъдат отворени и останалите гранични пунктове между Турция и Сирия – те са над 20.

Помощ от София

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

От авиобаза „Враждебна“ в София в сряда излетя за Турция самолет на военновъздушните сили „Спартан“ с около 20 спасители на борда, които да помогнат на колегите си в справянето с последиците от земетресенията в южната ни съседка, съобщи БТА.

На самолета беше натоварен контейнер с помощно оборудване, термокамери и палатки, осигурени от Столичната община.

На място беше служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Има остра нужда от спасителни екипи в Турция, които да търсят и спасяват затрупани хора„, каза той и припомни, че в деня на земетресението самолетите „Спартан“ са направили два пъти по два курса до Турция с помощ.

Много доброволци пък се организираха сами с бусове и заминаха за Турция.

Гняв заради данък „Земетресение“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Нараства гневът срещу т.нар. данък заради земетресенията, наложен от турското правителство преди повече от две десетилетия след мощно земетресение.

88 млрд. лири (4,6 млрд. долара) е трябвало да бъдат изразходвани за предотвратяване на бедствия и развитие на службите за спешна помощ. През 1999 г. повече от 17 000 души загинаха при трус, който засегна Северозападна Турция.

Според турската редакция на Би Би Си обаче правителството никога не е обяснявало публично как се изразходват парите, събирани с този данък.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Как да помогнем на пострадалите в Турция и Сирия? Ето списък с възможности (ПЪЛЕН ОБЗОР)

За онези, които искат да помогнат, Информационна агенция News24sofia.eu събра списък с възможности. Той не е изчерпателен, но в него ще намерите както частни доброволчески инициативи, така и дарителските сметки на големите международни хуманитарни организации