Израел изпраща помощ на Сирия след земетресението (ВИДЕО)

Views 2913
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Израел заяви в понеделник, че е получил молба за помощ от сирийското ръководство след земетресението ударило арабската държава и че е готов да се отзове, което би било рядко сътрудничество между враждуващите съседи, предава „Ройтерс“.

Премиерът Бенямин Нетаняху каза в реч, че е наредил израелска помощ да бъде изпратена в Турция, епицентъра на земетресението в понеделник, като въздушните мостове трябва да отпътуват вечерта.

Тъй като беше получено искане да се направи това и за много жертви на земетресението в Сирия, възложих да бъде направено и това„, каза той на церемония в болница близо до Тел Авив.

В по-късни телевизионни забележки към неговата партия Нетаняху каза, че молбата за хуманитарна помощ за Сирия е била предадена „от дипломатически служител“ – когото той не идентифицира.

Одобрих това и смятам, че тези неща ще бъдат изпълнени скоро„, каза Нетаняху.

Сирийски официални лица съобщават за стотици загинали в разкъсваната от гражданска война страна, както в райони под контрола на Дамаск, така и в контролираните от опозицията северозападни части.

Попитан кой е отправил искането относно Сирия, цитирано от Нетаняху, израелски служител каза на Ройтерс: „Сирийците„. Запитан дали това се отнася за членове на опозицията или за правителството на президента Башар Асад, служителят каза само: „Сирия„.

Засега няма коментар от никоя страна в Сирия на израелските изявления.

Израелското радио Кан каза в информация без източник, че Русия е препредала искането Израел да помогне на Сирия.

Руското посолство в Израел отказа коментар.

Помощта, която Израел ще изпрати, включва одеяла, палатки и лекарства, съобщи радиото, добавяйки, че правителството на Нетаняху също е изразило готовност да поеме лчечнието на пострадали, ако бъде поискано.

Израелските власти не дадоха веднага подробности за помощта.

Израел и Сирия са в състояние на война от десетилетия, с периоди на примирие. За известно време Израел помогна на сирийските бунтовници на границата на Голанските възвишения, а през 2018 г. работи с Йордания и Съединените щати за евакуирането на сирийски спасители от „белите каски“ и техните семейства, бягащи от настъплението на правителството.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Сигнал за бомба наложи евакуация в училище и във Варна

Втори сигнал за бомба затвори училище днес, този път във Варна. Неизвестен до този момент мъж подал сигнал в полицията към 10.45 ч. за поставено взривно устройство в Професионалната техническа гимназия. На място е изпратен полицейски екип, а учениците са били евакуирани. Сградата е проверена, но бомба не е открита. Все пак училището […]