Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран показа дрон за атака срещу Израел

Снимка: Туитър

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за първи път показа на света новия си флагмански дрон с красноречивото име „Газа“.

Според The Wall Street Journal дронът може да носи до 13 бомби и е способен да измине разстояние от над 1600 км на височина над 10 км.

Новият безпилотен самолет „Газа“, наречен от Иран в знак на солидарност с жителите на анклава след ескалацията на израелско-палестинския конфликт през 2021 г., представлява засилена заплаха за интересите и съюзниците на САЩ. Със заявен обсег от 2000 км, размах на крилата от 21 м и сателитни комуникации, дронът може да лети от Иран до Израел с 13 прецизно управляеми бомби. Иран твърди, че дронът е готов за употреба„, пише WSJ.

За сравнение, обикновеният ирански безпилотен самолет Shahed-129 може да носи само четири бомби.

След края на ограниченията на ООН върху износа на ирански ракети и дронове през октомври Техеран все по-често продава военните си продукти на международния пазар, отбелязва изданието, което засилва опасенията на САЩ и техните съюзници.

На иранско изложение в Доха посетителите разглеждаха лъскави брошури на руски език, рекламиращи различни продукти, включително нова ракета за противовъздушна отбрана. Брошура, рекламираща ракетно-космическа установка, беше отпечатана на испански език, което напомняше за неотдавнашното разполагане във Венецуела на патрулни катери с противокорабни ракети иранско производство. Флаери на фарси и английски език рекламираха нови противокорабни ракети и радарни системи – технологии, които йеменските бунтовници хусите използваха, за да атакуват американски кораби„, съобщава WSJ.

Западните медии неведнъж са съобщавали за вероятността ирански ракети земя-земя да бъдат изпратени в Русия. В края на февруари „Ройтерс“ писа, че Москва вече е получила около 400 балистични ракети.

Руските медии съобщиха също, че Иран купува от Русия шпионски балони, подобни на китайските, които бяха свалени над САЩ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img