Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Илхам Алиев обеща повече азерски газ за България

Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база. Това заяви след срещата си с президента Румен Радев държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев.

С президента Радев обсъдихме доставката на допълнителни обеми азербайджански газ към България. Аз ще засегна тази тема на национално равнище, когато се върна в страната„, каза Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия интерконектор с Гърция, по който страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра азерски газ годишно. Официалният старт на работата на тръбата пък ще бъде даден в събота, 1 октомври, като на специалната церемония, която ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата ще присъстват също така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на срещата си двамата държавни глави обсъдиха теми, свързани със стратегическото партньорство между двете държави, както и задълбочаване на сътрудничеството в сфери като енергетика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура.

Алиев посочи още – Азербайджан разполага с сериозни газови залежи от 2,6 трилиона кубически метра, като си поставя стратегическа цел – да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще.

Въз основа на меморандума (подписан между Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на председателя на ЕК в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за производство и пренос на газ, засегнахме и редица теми от енергетиката като производство и износ на електроенергия и сътрудничество в тази сфера, за доставката на допълнителни количества нефт, както и много други теми„, посочи още президентът на Азербайджан.

Алиев анонсира и предстояща своя среща с представители на българския бизнес, както и покани български фирми да инвестират в Азербайджан. „Имаме редица големи инфраструктурни проекти, като компании от приятелски държави са добре дошли да участват в тях.

От своя страна българският президент Румен Радев нееднократно подчерта, че сътрудничеството между София и Баку вече се е издигнало на много високо ниво – на стратегическо ниво.

Утре ще открием междусистемната газова връзка между България и Гърция, което е изключително важно събитие не само за България и съседните ни страни, но и за региона на Централна Източна Европа. Това е връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, която променя решително енергийната карта на Европа. Тя далеч надхвърля измеренията на един енергиен проект, защото е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в целия наш регион. По-важното е, че тази връзка наистина затвърждава нашето стратегическо партньорство и е в резултат на един ангажимент, поет от президента Алиев преди десетилетие„, заяви Радев.

Президентът съобщи още – четири държави – България, Румъния, Унгария и Словакия съвместно предлагат на Баку да транзитират към Европа газ през собствените си газопреносни мрежи, вместо да се правят скъпи и отнемащи време инвестиции по разширяването на Южния газов коридор, по който към момента азерския газ отива на запад. Предложението ще бъде обсъдено обстойно в събота в рамките на официалната церемония в НДК.

Така газът ще пристига много по-сигурно в евтино в Централна и Западна Европа„, изтъкна държавният ни глава.

Радев е представил и друга идея на Алиев – българските заводи, потребяващи значителни количества природен газ като тези, произвеждащи изкуствени торове, полимери, стъкло и цимент да получават газ директно от Азербайджан, като след това съвместно да продават произведената продукция на европейските пазари.

Тези наши големи промишлени потребители на газ да получават газ от Азербайджан, а в последствие заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата, като по този начин се спестяват огромни средства от транспорта, спестява се време и се излиза директно на европейските пазари. Това ще доведе и до значително облекчаване на обществения доставчик „Булгаргаз“.

Далеч не само засилването на сътрудничеството в енергетиката е била тема на разговорите, подчерта Румен Радев. Обсъдени са били съвместни проекти в информационните технологии, роботиката, изкуствения интелект, производство на зелен водород, на компоненти за автоиндустрията, земеделието, фармацията, хранително-вкусовата промишленост, образованието и културата.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img