Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Христо Иванов: Всеки се държи като хан Аспарух

Снимка; архив БГНЕС

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов разсъждава какъв е шансът да се състави кабинет и в по-следващия парламент. 

Вие виждате ли някакъв рационален процес, виждате ли някакви рационални усилия да бъдат събрани и да се намерят рационални гледни точки? Всеки се държи като хан Аспарух – все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже, и от това няма да излезе управление. Не го виждам и в следващия парламент след още една по-разделителна кампания, с която да се замерваме със своите непримиримост и нежелание да мръднем от някаква позиция„, коментира Христо Иванов.

Той очаква да чуе по време на консултациите каква ще бъде визията на „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство с БСП, ДБ и независимите депутати. Тези разговори не са ритуал, а преследват цел, каза Иванов и добави, че ДБ ще подкрепят всякакво рационално усилие страната да бъде извадена от кризата.

ДБ нямат никакви изисквания към персоналния състав на евентуалния нов кабинет, няма да поставят клетви и червени линии.

За това дали ДБ ще се яви заедно с ПП на едни евентуални предсрочни избори, Христо Иванов се изрази метафорично и заяви, че тангото изисква двама, като танц. Всичко е въпрос на колективни органи, но това, което мога да ви кажа, е, че нашите избиратели го очакват и още на миналите избори направихме такова предложение. От наша страна вратата за такъв разговор е отворена, уточни Христо Иванов.

ДБ не мисли за третия мандат за съставяне на правителство. „Стратегията не се мисли в последната една седмица, но не е задължително да се обявява в предпоследната седмица“, изтъкна той.

Христо Иванов е разочарован от проведените консултации при президента за съставяне на правителство. Той ги определи като провал, което било безотговорно. Конституционната цел на тези консултации е, при политическа криза, макар и сложно, да се намери изход. Изходът не може да върви по график „хайде всички на плаца в първия възможен момент, без подготовка, раз – два – три и готово“, разкритикува Иванов.

Това беше провалена конституционна възможност и решение, някакво. Колкото и да е трудно, няма да скрия разочарованието си„, изтъкна съпредседателят на ДБ.

Припомняме, че по-рано днес от Националния Съвет на „Продължаваме Промяната“ дадоха мандат за преговори за ново правителство. От съобщението на партията стана ясно, че се очаква в рамките на днешния ден ПП да проведе консултации с ДБ и БСП, както и с независимите депутати, относно съставянето на кабинет. От друга страна обаче, след консултациите при президента Румен Радев от ИТН, съобщиха, че биха подкрепили нова управленска формула в рамките на текущото Народно събрание, но без тя да включва Кирил Петков и Асен Василев. След консултациите при държавния глава с ДБ, от своя страна Христо Иванов не изключи, но и не потвърди, че могат да се водят преговори с партията на Слави Трифонов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img