Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Хамас“ все така държи на предложението си за примирие с Израел

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е информирала посредниците, че ще се придържа към първоначалното си предложение за постигане на примирие. То включва изтегляне на израелските войски от Газа, връщане на разселените палестинци и „истинска“ размяна на затворници, съобщава „Ройтерс“.

„Хамас“ представи предложение за прекратяване на огъня в Газа на посредниците и Съединените щати в средата на март.

То включваше освобождаването на израелски заложници в замяна на свобода на палестински затворници, 100 от които излежават доживотни присъди.

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в понеделник, изискваща незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“.

Съединените щати се въздържаха от гласуването, предизвиквайки спорове със своя съюзник Израел.

Останалите 14 членове на съвета гласуваха „за“ резолюцията, предложена от 10-те избрани членове на органа. Тя изисква незабавното и безусловно освобождаване на всички заложници. След гласуването в заседателната зала имаше аплодисменти.

Египет и Катар се опитват да намалят различията между Израел и „Хамас“ относно това как трябва да изглежда прекратяването на огъня, тъй като задълбочаващата се хуманитарна криза излага населението в Газа на риск от глад.

Първоначалното освобождаване на израелците ще включва жени, деца, възрастни и болни заложници в замяна на освобождаването на 700-1000 палестинци, държани в израелски затвори, според предложението. Включено е освобождаването на израелски „новобранки“.

„Хамас“ също така заяви, че иска размяната на палестински затворници и израелски заложници да бъде част от цялостно споразумение за прекратяване на огъня, което ще сложи край на войната. Но кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отговори на предложението на „Хамас“.

То все още се основава на „нереалистични искания„, обещавайки да продължи с наземната си офанзива, докато не елиминира „Хамас“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Руснаците не са се отказали да пътуват в Европа

Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img