Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Снимка: (архив) EPA

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред вот на недоверие днес, съобщава „Ройтерс“.

Причината е информация в медиите, че са манипулирани доказателства за влаковата катастрофа от миналата година, при която загинаха 57 души.

По-рано тази седмица левите опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу консервативното правителство. Те го обвиниха, че се „опитва да скрие истината„, след като товарен и пътнически влак се сблъскаха челно в Централна Гърция – най-тежкият жп инцидент в историята на страната.

Правителството отрича да е извършвало нередности и се очаква да оцелее при вота предвид мнозинството на неговата партия. Предложението обаче подчертава колко много хора все още са гневни заради трагедията, която разкри как десетилетия пренебрегване и лошо управление са застрашили безопасността на железниците. Експертите твърдят, че от инцидента насам почти няма промяна в подобряването на стандартите.

Като всеки гръцки гражданин, ние искаме да знаем истината„, заяви лидерът на лявоцентристката партия ПАСОК Никос Андрулакис пред парламента.

Води се съдебно следствие, което се очаква да приключи през следващите месеци. Властите повдигнаха обвинения срещу десетки хора за катастрофата, включително началник гара, който е в ареста в очакване на съдебен процес.

В събота гръцки вестник съобщи, че запис на диалог между началника на гарата и машиниста, изтекъл в медиите часове след катастрофата, е бил манипулиран, така че човешка грешка, а не системни проблеми в железопътната мрежа да изглежда като причина за трагедията.

Разследващите, наети от роднини на жертвите, твърдят и че бързото премахване на изгорелите вагони от мястото на катастрофата и полагането на чакъл може да са унищожили доказателства. Гърция не разполагаше с функциониращ национален орган за разследване на подобни инциденти по време на катастрофата.

Роднините на жертвите започнаха петиция за промяна на дългогодишни правила, които защитават политиците от съдебно преследване. Досега те са събрали над 1,3 милиона подписа.

Партията на Мицотакис „Нова демокрация“, която води в проучванията на общественото мнение, твърди, че опозицията използва случая, за да трупа политически дивиденти. Министърът на правосъдието Джордж Флоридис нарече обвиненията „кампания от лъжи и измами„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Андрей Ковачев: България няма да има успех, ако правителствата се сменят през няколко месеца

Европейският парламент гласува резолюция, с която предупреждава за руска...

Соня Момчилова: Дано не се премине границата между регулацията и цензурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) избира председател. Мандатът на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

След месеци на забавяне военната помощ от САЩ тръгна за Украйна

След седмици на отлагане Камарата на представителите на САЩ...

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img