ГЕРБ внасят промени в Изборния кодекс – връщат хартията

Прочитания 21663
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася проектозакон за промени в Изборния кодекс. Това съобщиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание представители на ексуправляващите.

Първото и основно искане на ГЕРБ е да бъдат върнати хартиените бюлетини за гласуване, като хората да могат да избират по какъв начин да упражнят гласа си.

Да се въведе пълно равенство между машини и хартиени бюлетини. Във всички секции да има хартиени бюлетини„, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Второто искане на партията на Борисов – техническите лица, надзираващи машините в чужбина, да бъдат единствено и само български граждани. На трето място – машините и софтуерът да станат собственост на държавата.

Така че да няма усещането в българските граждани, че частна фирма брои гласовете и прави изборите„, аргументира се Чолаков.

В сферата на изборните правила ГЕРБ настояват също така да бъде записано задължително проверяване на контролните разписки, като при разлика между машинния вот и контролните разписки за истинни да бъдат приемани вторите.

Този изборен кодекс бе направен специално за предишните избори. Считаме, че Избирателният кодекс следва да бъде правен с дългосрочна визия“, каза Десислава Атанасова.

От ГЕРБ също така внасят искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва казуса със строежите на полуостров „Буджака„. Контекстът на искането им е свързан с имението на бизнесмена и собственик на медийната група „Капитал“ Иво Прокопиев, намиращо се там.

Интересно е дали партията, която толкова настоява за законност (визира „Демократична България“ – бел. ред), ще подкрепи това„, заяви Атанасова.

Припомняме, че сагата с машинното гласуване започна преди няколко години, като въвеждането му бе отлагано няколко пъти. Пробно такова бе направено преди няколко години, но за местния вот през 2019 г. отпадна с аргумент, че листите са трудни. От парламентарните партии в 44-то НС категорично за въвеждане на машинен вот бяха от БСП, като дори ултимативно напуснаха парламента, а от ГЕРБ се съгласиха да въведат такъв вот, но паралелно с хартиения, за да оставят възможност на възрастните хора да се чувстват сигурни във вота си.

На изборите на 4-ти април имаше избор на вид гласуване и малко под 30% от избирателите избраха машинното. Въпреки въведените технологии обаче остана ръчното пренасяне и пресмятане на резултатите от изборите от машинния протокол на хартиения и от СИК допускаха много грешки.

45-то Народно събрание въведе задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели.

На 19 юли ЦИК излезе с положителна равносметка за двата месеца, в които се организираха предсрочните парламентарни избори.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Само лично Борисов може да спре мигрантския натиск, уверен Маноил Манев

Бойко Борисов през цялото си време с личния си авторитет гарантира спирането на мигрантския поток през Балканите. Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев от трибуната на Народното събрание по повод казаното от служебния вътрешен министър за мигрантския натиск. Иначе Манев не чул нито един реален и конкретен отговор от […]