ГЕРБ подкрепят само едно предложение на ИТН в Изборния кодекс

Views 27998
0 0
Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова представи предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс пред Комисията по правни въпроси, предаде репортер на Информационна агенция News24sofia.eu,

От ГЕРБ предлагат законопроект, който отговаря на хората, и предвиждат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни райони с еднакъв брой население според данните на НСИ. Предвижда се територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни райони извън страната.

Останалите предложения на управляващите в оставка са РИК да се състоят от 13 члена, всички 240 кандидати да бъдат предлагани за регистрирани само от една партия и коалиция и изборите да бъдат в два тура. От досега представените законопроекти категорично не подкрепяме гласуване по пощата, заяви Атанасова.

От ГЕРБ считат, че не следва да се променя изборът на ЦИК от друг орган, който да не бъде от НС. Атанасова е съгласна с предложенията на ИТН по отношение на представителството в ЦИК за непредставените в парламента и европейския парламент политически партии.

В останалите предложения на законопроектите за промени в Изборния кодекс юристът Надежда Йорданова от „Демократична България“ представи предложенията на Обединението за изменения в ИК – осигуряване на гаранции на всеки гражданин да упражни правото си на глас и повече прозрачност, сигурност във вота и неговото отчитане.

ДБ искат дистанционно гласуване по пощата, по-тясна връзка между народните представители и хората, модернизиране на изборния процес с електронното дистанционно гласуване и поредица от гаранции, които да не позволят сриване и манипулиране на вота.

ДБ предлагат още заявяването по електронен начин възможността да се гласува по настоящ адрес, възможност за електронни подписи, заснемане на бюлетините в реално време и независим одит на машините от лица, които са извън държавната администрация. Последните предложения на партията са решаване на проблема с уредбата относно жалването на решенията на ЦИК.

Предлагаме конкретни решения, промяна в подхода на формиране на ЦИК – по-малък орган и оперативен, като да отпаднат партийните квоти, каза още Йорданова.

Председателят на 45-то НС Ива Митева заяви, че при разработването на законопроекта на ЗИД на ИК от „Има такъв народ“ предлагат правилата за образуване на избирателните секции да намерят своето място в ИК. В техния законопроект като реверанс към хората в чужбина да може ЦИК да определи броя на местата, в които да се образуват избирателните секции.

Втората промяна, която предлагат от партията, е създаване на изборен район извън страната. Недопустимо е това, което се наблюдава – българските граждани в чужбина да не могат да гласуват машинно, с преференция и за независим кандидат, подчерта Митева.

Ние трябва да вървим и да се развиваме, а не да вървим назад, настоя тя.

Третата промяна, която предлагат ИТН, е да отпадне защитната клауза в Изборния кодекс – броят на мандатите да бъде минимум 4. Това в момента създава дисбаланс в районите и образуването на изборен район в чужбина не отнема мандати в страната, изтъкна парламентарният шеф.

Следващата промяна е свързана с машинното гласуване, което да се въведе навсякъде в страната и за сънародниците ни в чужбина. Трябва да престане това съмнение в гражданите за манипулиране на процеса. ИТН биха подкрепили предложението на ДБ за изборите на европейски парламент.

ИТН предлагат да присъства само един застъпник или представител на партия, смяната на ЦИК и да стане малък професионален орган. ИТН предлагат промени в Закона за извънредното положение и по-конкретно за карантинираните.

Адвокат Николай Хаджигенов, заместник-председател на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ посочи, че НС има нужда от специфична юридическа експертиза. Юридическото ниво в парламента е изключително ниско и поради това искахме да присъстват съдии, следователи и прокурори, настоя той.

Председателят на правната комисия Радостин Василев попари надеждите на Хаджигенов и заяви, че дори на сайта на парламента имало отрицателно становище от Сдружение „Народен съюз“.

Мая Манолова представи предложенията на коалицията за промени в ИК – МИР зад граница да включва 10 мандата, облекчаване начина за създаване на СИК, електронно дистанционно гласуване за българите зад граница за следващите избори, машинното гласуване да стане единствен начин за гласуване в страната, видеонаблюдение на броене на бюлетините, преференциите за парламентарни избори да бъдат 5%, да се обжалват всички решения на ЦИК и изборност на кметовете на малките населени места над 100 души да избират своя кмет.

Maнолова настоя, че повече такива „насрани“ сцени на изборите не трябва да има.

Още през 2016 година подалият оставка премиер Борисов обеща ГЕРБ да подкрепят идеите от референдума, организиран от Слави Трифонов заедно с президентските избори. Още тогава Борисов заяви, че е задължително свикването на ВНС – идея, която лансира това лято по време на протестите под прозорците си, а и актуализира веднага след изборите на 4 април.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН

Правната комисия попари мажоритарния вот на ГЕРБ