Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Фандъкова се е загрижила за електробусите и зелените зони

Снимка: пресцентър Столична община

Електробуси, зелени зони и модернизация на „Топлофикация„. Това обсъди на среща днес, кметът на София Йорданка Фандъкова с 4-ма еврокомисари. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.

Подкрепа за разширяването на софийското метро, както и на мрежата на довеждащия транспорт изрази европейският комисар по транспорт Адина Валеан. Кметът Фандъкова представи плановете за строителството на новите метроучастъци и интермодални транспортни хъбове. Комисар Валеан представи новите възможности за закупуване на електробуси. Целта на новите превозни средства е София да изработи широка мрежа на довеждащ транспорт до метрото и до големи спирки на градския транспорт. Удобен транспорт от кварталите е ключов фактор за намаляване на използването на лични автомобили за ежедневните пътувания.

Фандъкова представи нови проекти за изграждане на „зелени зони“ в кварталите, както и използването на възобновяема енергия за отоплението на общинските детски градини и училища.

По време на срещата с комисаря по околна среда Фандъкова представи постигнатите резултати за подобряване на качеството на въздуха. „През последните 3 години София постига съответствие със средногодишната норма за ФПЧ 10 на всички автоматични станции. А през 2021 г. само на една от станциите е регистрирано превишение на средно денонощната норма“ – заяви Фандъкова. Тя представи останалите мерки, по които градът работи за трайно подобряване на качеството на въздуха в българската столица. Комисарят изрази своята подкрепа за въвеждането на нискоемисионните зони в София, което е планирано от местната власт за тази година.

Планът за модернизация на „Топлофикация София“ беше разработен в последната година. Той има за цел да стабилизира цената на топлинната енергия чрез допълнително производство на електричество от дружеството. „Освен икономически и социални ползите от проекта са и екологични. Първо, защото планът предвижда преминаване от природен газ на „зелен водород“ и понижаване на емисиите с изграждане на новите мощности“ – заяви Фандъкова. Тя подчерта, че целта на общината е да се разгледат различни възможности за финансиране на модернизацията, която е изключително важна за над 1 млн. граждани на София, които използват централно топлоснабдяване.

Снимка: пресцентър Столична община
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Иран отрича скоро да получи руски изтребители Су-35

Техеран опровергава информация за предстояща доставка

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img