Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕИБ отпусна заем от 100 милиона евро на Албания за модернизация на жп линия

Снимка: Stock

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа споразумение с Албания за заем от 100 милиона евро за модернизация и електрификация на 120 км железопътна линия. Трасето се простира от град Вора в Централна Албания до ГКПП Хани и Хотит на границата с Черна гора, съобщиха от БТА по данни на ЕИБ.

Вчера албанският вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Балуку и вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис подписаха споразумението в Тирана. На церемония присъства и албанският премиер Еди Рама.

Железопътната линия Вора – Хани и Хотит с дължина 120 километра до границата с Черна гора е от значение не само за Албания, но и за регионалната свързаност, тъй като ще улесни движението на стоки и граждани, като същевременно ще стимулира икономическия растеж,“ посочи Балуку. Допълнително, тя отбеляза, че линията е вторият по големина проект на албанското правителство за развиване на железопътния транспорт в страната след проекта за отсечката Тирана – Дуръс с отклонение към международното летище на Тирана „Майка Тереза“ в Ринас.

Кириакос Какурис заяви, че съвместните усилия на Тирани и ЕИБ ще укрепят връзката между Албания, региона и ЕС чрез една устойчива, безопасна и приобщаваща железопътна мрежа в страната и региона“.

Проектът е изготвен с подкрепата на ЕС за изграждането и рехабилитацията на ключови железопътни участъци в Западните Балкани, като се цели повишаване на достъпността и привлекателността на железопътния транспорт. Според ЕИБ това ще допринесе за социално-икономическото развитие, по-добрите търговски връзки, преминаване към по-устойчиви модели на транспорт и декарбонизацията на местните икономики.

Пакетът за финансиране по инициативата Team Europe се състои от 100 милиона евро заем от подразделението на ЕИБ за дейности извън ЕС, одобрени 126 милиона евро инвестиционна безвъзмездна помощ от ЕС, отпуснати чрез Инвестиционната рамка за Западните Балкани, както и заем от 98.75 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

Бойко Борисов за МВнР: Тази тема не е моя (ВИДЕО)

Не искам да коментирам тази тема, тя не е...

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img