Драгомир Заков пита на кой фронт да започне

Той иска първо да отиде в МО и тогава да говори

Views 47187
0 0

На кой фронт да започна?“ С такава шега даде първото си интервю пред медиите в парламента новият военен министър Драгомир Заков след поредица от зададени въпроси за това кои ще бъдат основните му приоритети.

Припомняме, че днес депутатите освободиха досегашния министър на отбраната Стефан Янев заради това, че не използва думата „война“ заради ситуацията в Украйна.

Заков поиска от медиите първо да отиде в Министерство на отбраната, да се запознае с това до какъв етап е стигнал анализът на украинските искания и тогава да отговаря на въпроси. Ако българската армия не може да отговори на тези искания, ние няма как да отговорим на тях, добави министърът.

Нека да отида първо в министерството, цял ден съм бил на път, бях и в парламента и трябва да получа съответните брифинги. Така че нека да отида в министерството и следващите дни ще имаме доста възможности да се видим„, обеща Заков.

Той увери още, че всички добри практики от наследството на досегашния министър на отбраната Стефан Янев ще бъдат продължени.

Заков обясни, че премиерът бил много ясен и имало разговори в предишните дни за поста военен министър. Решението му да приеме поста било взето снощи, след разговор със семейството му и досега, което е правил досега, ще го прави в Министерство на отбраната. Всеки български посланик трябва да е готов да продължи да служи на България на какъвто и да било пост, подчерта Заков.

Той уточни, че работи с военните откакто е започнал в МВнР през 2002 г., а през последните 6 години е работил с около 60% от делегациите в НАТО, които са военнослужещи. Познават ме много хора в Министерство на отбраната и аз познавам тях, каза новият военен министър.

Запитан дали трябва да има съюзнически сили на територията на България, Заков отбеляза, че въпреки, че ситуацията е динамична, България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи сили на НАТО да дойдат, това ще стане при определена процедура. Това не става някои се обажда на България и идват сили на НАТО – това е процес на взимане на решения. България е част от решенията в НАТО, подчерта Заков.

В момента се води война в Украйна, това е истината„, изтъкна военният министър и добави, че никой български министър не може да му бъдат налагани решения.

Драгомир Заков увери, че Черно море е подсигурено и в момента, така че обществото може да бъде сигурно, че Черно море и България са осигурени. Той призова медиите да не го вкарват в подобни теми за това как би коментирал твърденията на премиера Кирил Петков, че Русия е бензиностанции с ракети. Аз мисля, че оценката за това, което се случва в Украйна е давана много ясно от международната общност, каза Заков.

Той увери, че това, което НАТО направило е безпрецедентно усилие да остави Русия на масата на преговорите.

Войната започна в момента, в който врата за диалог беше абсолютно широко отворено. Оттук нататък отговорите, мисля че сами може да ги намерите„, категоричен бе военният министър.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Русия и Украйна може да преговарят отново на 2 март

Вторият кръг от преговори между Русия и Украйна може да се проведе още в сряда, съобщи украинското издание „Зеркало недели“, позовавайки се на украински дипломатически източници. „Следващите разговори са насрочени за 2 март„, пише изданието. Тази информация пред РИА Новости по-рано беше потвърдена от беларуския политолог Юрий Воскресенски, близък до

Read More »