Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Снимка: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Иран омаловажи израелските удари в района на Исфахан и посочи, че няма планове за отмъщение – отговор, който изглежда е насочен към предотвратяване на война в целия регион, коментира „Ройтерс“.

Ограниченият мащаб на атаката и приглушеният отговор на Иран изглежда са сигнал за успешни усилия на дипломатите, които работят денонощно, за да предотвратят тотална война след иранската атака с дрон и ракети срещу Израел миналата събота.

Иранските медии и официални лица съобщиха за „малък брой експлозии„, които според тях са резултат от удара на иранската противовъздушна отбрана върху три дрона над град Исфахан. За отбелязване е, че те посочиха инцидента като нападение от „инфилтратори„, а не от Израел, като по този начин премахват необходимостта от отмъщение.

Ирански служител каза пред „Ройтерс“, че Техеран няма планове за отговор срещу Израел за инцидента.

Чуждестранният източник на инцидента не е потвърден. Не сме атакувани отвън и дискусията клони повече към проникване, отколкото към атака„, каза служителят.

Израел не коментира инцидента. От дни беше казано, че Тел Авив планира да отмъсти на Иран за съботните удари, първата директна атака срещу Израел от Иран след десетилетия на война в сянка, водена от посредници, която ескалира в целия Близък изток след шестмесечната война в Газа.

Дългогодишни врагове Иран и Израел се насочиха към пряка конфронтация след предполагаем израелски въздушен удар на 1 април, който разруши сграда в комплекса на иранското посолство в Дамаск и уби няколко ирански офицери, включително висши генерали.

Отговорът на Иран с директна атака срещу Израел беше безпрецедентен, но не причини смъртни случаи, а само незначителни щети, тъй като Израел и неговите съюзници свалиха стотици ракети и дронове.

Съюзниците, включително Съединените щати, оттогава оказват силен натиск, за да гарантират, че всяко по-нататъшно отмъщение ще бъде калибрирано така, че да не провокира спирала от военни действия. Британският и германският външен министър посетиха Ерусалим тази седмица и западните страни затегнаха санкциите срещу Иран, за да смекчат Израел.

В знак на натиск в крайнодясното правителство на Израел за по-силен отговор, Итамар Бен Гвир, крайнодесният министър на националната сигурност, написа в X една-единствена дума след петъчните удари: „Слабо!“.

Страните по света призоваха в петък и двете държави да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия„, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Подобни призиви дойдоха от Пекин и от арабските държави в региона.

На финансовите пазари глобалните акции се понижиха, цените на петрола скочиха, а доходността на облигациите в САЩ падна, тъй като търговците се тревожеха за рисковете.

В рамките на Иран новинарските репортажи за инцидента от петък не споменават Израел, а държавната телевизия предава анализатори и експерти, които видимо омаловажават мащаба.

Анализатор каза пред държавната телевизия, че мини-дронове, управлявани от „инфилтратори от вътрешността на Иран„, са били свалени от противовъздушната отбрана в Исфахан.

Малко след полунощ „три дрона бяха наблюдавани в небето над Исфахан. Системата за противовъздушна отбрана се задейства и унищожи тези дронове в небето„, каза иранската държавна телевизия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Макрон пак заговори за изпращане на войски в Украйна – ако Русия пробие фронта

Френският президент Еманюел Макрон потвърди, че не изключва изпращането...

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

ОИСР очаква рязко забавяне на инфлацията в България

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ускоряване на икономическия...

„Четири Лапи“ призовават за грижа към животните с 5 съвета преди празниците

С идването на Великден нараства рязко и потреблението на...

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

Росица Кирова против профанизирането на НС с ненужно говорене

Заместник-председателят на парламента Росица Кирова очаква и се надява...

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция подкрепя делото за геноцид срещу Израел в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан каза в сряда, че...

Торнадо уби бебе и трима души в Оклахома

Байдън е предложил помощ на щата

Здравният министър успокои: Ваксини за коклюш има

Не искаме да се всява паника сред населението. Коклюша...

Великобритания затяга плащанията за инвалидност

Великобритания обмисля да направи промени в плащанията за обезщетения...

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

САЩ са купили 81 изтребителя от Казахстан за над 2 млн. долара

Очаква се машините да бъдат прехвърлени в Украйна

Ваня Григорова: Изхабени политически бастуни им се привиждат патерици

"Изхабени от политическа употреба бастуни им се привиждат патерици....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img