Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Дождь“ уволни водещ за думи за подпомагане на руските военни

Телевизионният канал „Дождь“ (вписан в списъка на „чуждестранните агенти“ в Русия) съобщи, че е спрял да си сътрудничи с телевизионния водещ Алексей Коростелев. Ден по-рано журналистът заяви в пряк ефир, призовавайки зрителите да пишат за нарушения на мобилизацията, че телевизионният канал ще може да помогне на руските военнослужещи с оборудване на фронта.

Решихме да прекратим сътрудничеството си с Алексей Коростелев от днес. Това е много трудно решение за нас, но ръководството на „Дождь“ смята, че то е единственото правилно и възможно„, заяви в предаването ръководителят на информационната служба на канала Екатерина Котрикадзе.

След шумния скандал двама известни журналисти – Владимир Роменски и Маргарита Лютова – обявиха, че спират да сътрудничат на „Дождь“ в знак на протест срещу решението на ръководството на канала, пише руската редакция на BBC. Роменски обяснява, че е бил главен продуцент на Коростелев по време на вечерната новинарска програма и споделя отговорността за казаното в ефир, но и че дежурният редактор му е казал „да си сложи значката и револвера на масата„. Роменски заявява, че не е съгласен с решението на ръководството на телевизионния канал.

Лютова също така смята, че хората имат „правото да сгрешат, а и правото да дадат обяснение, преди да бъдат уволнени“.

В четвъртък вечерта, по време на живото предаване „Тук и сега„, Коростелев, прочитайки в ефир молба от редакторите да се изпращат сигнали за нередности при мобилизацията, добави, очевидно от свое име: „Надяваме се, че много военнослужещи са успели да си помогнат с оборудване и основни удобства на фронта.“

След като в петък вечерта избухна скандал, фразата беше премахната от предаването, а главният редактор на канала Тихон Дядко, също вписан в списъка на чуждестранните агенти в Русия, се извини. Той заяви, че забележката на Коростелев е „подвеждаща за зрителите“ и „създава впечатлението, че Дождь“ се занимава с подпомагане на руската армия“.

В тази връзка е важно да се отбележи следното: телевизионният канал не е участвал, не участва и няма да участва в подпомагането на оборудването на руската армия – на фронта или извън него„, пише Дядко в своя канал в Telegram.

В петък вечерта самият Коростелев коментира скандала: „Не изпращам пари на руската армия за хеликоптери или дори за чорапи и не съм призовавал за това. Думите бяха извадени от контекста. Съжалявам ли за гладуващите мобилизирани (за тях ставаше дума), изоставени от всички? Да. Красив ли е Путин? Не. Вододелът изглежда минава някъде тук. Помагам ли на мобилизираните хора? Само като говорим за тях.

След руското нахлуване в Украйна и въвеждането на санкции в Наказателно производство за разпространение на „военни фалшификати“, под които руските власти разбират едва ли не всяка информация за войната, която се разминава с официалните доклади на Министерството на отбраната, „Дождь“ първо спря работата си, а след това и напусна Русия. В Русия уебсайтът на канала е блокиран от Главната прокуратура. Каналът се излъчва от Рига и има студиа в Амстердам, Тбилиси и Париж.

Уволнението, ако ще спаси телевизионния канал и ще позволи на колегите ми да продължат да работят, не съм против„, подчерта Коростелев, визирайки работата на телевизионния канал в Рига.

В Латвия

Излъчването на канала вече няколко пъти е било повод за недоволство от страна на латвийските надзорни органи и длъжностни лица. Вчера бе обявено, че латвийският Национален съвет за електронни медии (NEPLP) е глобил телевизионен канал с 10 хил. евро за това, че е показал в ефир карта с анексирания Крим, отбелязан като руски, и думите „нашата армия“ по отношение на руската армия.

Организацията заяви, че това е второто нарушение от страна на телевизионния канал. Ако има три „сериозни нарушения“, Съветът има право да отнеме лиценза за излъчване в Латвия.

„Дождь“ спря работа в Русия в началото на март, след като журналистите в страната бяха заплашени от наказателна отговорност по новия член от Наказателния кодекс за „военните фалшификати“. По-късно каналът успя да получи разрешение за работа в Латвия, където руските държавни телевизионни канали са забранени заради пропаганда.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img