Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Министъра на отбраната Лойд Остин, снимка: (архив) EPA

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно плановете на Израел за военни операции в южния град на ивицата Газа, Рафах.

Белият дом каза, че представители на израелския премиер са се съгласили „да вземат предвид тези опасения“.

САЩ многократно са призовавали Израел да не започва голяма офанзива в Рафах, за да избегне повече цивилни жертви в Газа.

По-рано САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за предоставяне на статут на пълноправен член на държава Палестина.

Американският министър на отбраната Лойд Остин разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант, за да „обсъди регионалните заплахи и дестабилизиращите действия на Иран в Близкия изток„.

Те също така обсъдиха „важността на увеличаването и поддържането на потока от хуманитарна помощ за цивилните в Газа, включително по новия маршрут от пристанището на Ашдод в Израел„.

Израелската армия съобщи, че е ударила десетки цели в Газа ден след широкообхватните израелски бомбардировки на централната част на ивицата, както и на град Газа на север.

Катар, който изигра важна посредническа роля в преговорите за примирие, каза по-рано, че преговорите за прекратяване на огъня са в застой.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху последователно обещава да нападне Рафах – където се укриват повече от милион палестинци – като следваща стъпка във военните действия срещу „Хамас“.

САЩ, най-близкият съюзник на Израел, притиска Израел да не провежда широка офанзива в Рафа, а вместо това да предприеме по-целенасочен подход.

Войната в Газа избухна, когато бойци ръководени от „Хамас“, извършиха безпрецедентна атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души, главно цивилни, и отвеждайки други 253 обратно в Газа като заложници.

Над 33 000 души са били убити в Газа от началото на конфликта, като повечето жертви са жени и деца, според управляваното от „Хамас“ здравно министерство на територията, по време на военната кампания на Израел за унищожаване на „Хамас“ и освобождаване на заложници.

В изявление на Белия дом от срещата в четвъртък се казва, че Рафах е бил в центъра на дискусиите заедно с безпрецедентния удар на Иран с дрон и ракета срещу Израел миналата седмица.

Двете страни се споразумяха за споделената цел „Хамас“ да бъде победен в Рафах. Участниците от САЩ изразиха загриженост относно различни курсове на действие в Рафах„, се казва в изявлението.

В него се казва, че страните са се съгласили да проведат последователни дискусии между експерти и скоро ще се срещнат отново.

Според американския новинарски сайт Axios американски официални лица „категорично отрекоха“ съобщенията, че администрацията на Байдън е дала „зелена светлина за операция в Рафах“, ако Израел откаже да удари Иран като отмъщение за атаката на негова територия от миналия уикенд.

Израел не коментира веднага срещата в четвъртък, която последва подобни разговори на 1 април.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Блинкън отново се отправя на турне в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще пътува...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img