Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Директорът на „Овергаз“ Сашо Дончев не мисли, че в България ще има газова криза

Държавата отдавна ми изглежда зле. Най-после да е дошъл моментът, в който всички ние гражданите ще разберем от каква държава имаме нужда и да я построим. Това заяви пред Нова телевизия Сашо Дончев, директор на „Овергаз“.

Ще намерим правилното разбиране от каква държава имаме нужда. В изборите всяка година придобиват право да участват млади хора, родени след оня период, наречен комунизъм, които не познават тоталитарната държава в истинския й вид, имали са възможност да видят как функционира свободно общество. Нашите политически играчи са хора от миналото. Аз съм от младите, каза за себе си Дончев и призна, че никога не е спирала БКП да го натиска.

Дончев коментира излязлата информация, че е договорил 15 млрд. куб. м. газ с американската компания „Ескалейд Енерджи Инк“.

С тях заедно май месец в Албания подписахме учредителни документи да създаваме един терминал за регазификация. Това, което подписахме миналата седмица, е по-скоро един от източниците на втечнен природен газ за този терминал„, каза той. По думите му компанията е стратегически партньор, с когото имат много по-големи планове от този терминал за регазификация.

Запитан дали някога българската политическа класа го е натискала, Дончев отговори, че никога не е спирала и припомни случая с нахлуването на барети в офиса на компанията, която управлява.

Изпълнителният директор на „Овергаз“ коментира и отстраняването на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. „В една такава ситуация ние много добре трябва да помислим, ако ситуацията наистина е кризисна, както някои политици се опитват да я представят в момента, то тогава очевидно тази хипотеза, че КЕВР остава без председател, е дефект е създаването на КЕВР. Трябва да помислим как да функционира и какво да променим оттук нататък, така че КЕВР да може да работи и без председател„, каза Сашо Дончев.

Аз категорично смятам, че токът трябва да се продава на пазарни цени. Категорично всичко трябва да се продава на пазарни цени. Всичко друго е изкривяване на пазара и е в полза на нашите и срещу всички останали„. Така изпълнителният директор на „Овергаз“ коментира факта, че КЕВР е успял да ограничи увеличението цената на тока за бита до 3%.

КЕВР е политически инструмент. Ако този орган определя цените, и ако от тези цени зависи настроението на електората… Нали разбирате, че затова КЕВР дълго време беше наричан Държавна комисия докато Европейската комисия не им обърна внимание, че не трябва да е държавно, а да имитира независимост„, твърди Дончев.

По думите му американската енергетика е независима от правителството, защото то не е инвестирало и един цент в нея. „Това не е работа на министър-председателя или на министъра на енергетиката. Могат да питат. След като са се насадили на пачи яйца, като са монополизирали в полза на държавната компания „Булгаргаз“ пазара, то трябва да изискват от ръководството на „Булгаргаз“ да осигури газ, а не те да ходят и да просят“, категоричен е шефът на „Овергаз“.

Според него ако ДАНС се е заела да изпълни това, което обществото очаква от нея при проверката в „Булгаргаз“, със сигурност ще открие нередности при доставките на газ за страната ни. „Говори се една глупост повече от година – че поради липса на капацитет не може да се достави цялото количество азерски газ. Това не е вярно„, категорично заяви Дончев. По думите му проблемът там бил съвършено друг. Ако „Булгаргаз“ реши да взима азерски газ, защото е по-евтин, той трябва да плаща санкции на „Газпром“, обясни изпълнителният директор на „Овергаз Инк“ АД.

Директорът на „Овергаз“ не мисли, че в България ще има газова криза. По думите му „мизерните количества“, от които страната ни има нужда, ще бъдат осигурени.

Според него най-лесният вариант това да се случи е да се обяви обществена поръчка от името на „Булгаргаз“. Веднага щели да се появят 7-8 фирми, които да предложат колкото количества имат. По думите на Дончев ние бихме могли да поискаме плащането за транзитирания от нас руски газ по т.нар. „Турски поток“ да бъде извършено в газ. Въпреки, че в момента бартерите в енергетиката са забранени, той е сигурен, че ако поискаме, ЕК ще даде дерогация на страната ни по тази тема.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img