https://www.gerb.bg/bg

Демерджиев иска от ВСС да гарантира случайното разпределение на делата

Снимка: БГНЕС

Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това се сочи в писмо на правосъдния министър Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет, председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съди и на Софийския районен съд.

Допълва се, че това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания.

Констатациите са във връзка с изискана от Министерството на правосъдието информация на 20 август тази година от съдилищата и прокуратурата относно прилагането на чл. 9 от Закона за съдебната власт.

Демерджиев посочва, че прокуратурата не се е отзовала на двете отправени покани за предоставяне на приетите и действащи към момента вътрешни правила за случайното разпределение на постъпилите дела и преписки.

Министърът подчертава, че трябва да се вземат предвид тежките последици при допускане на нормативните отклонения в процедурата по случайно разпределение на делата предвид практиката на съдилищата, съгласно която съдебният състав, формиран в нарушение на правилата за случайно разпределение на дела, може да засегне постановения съдебен акт до степен на нищожност.

Той настоява да бъде уточнено чрез коя информационна система се осъществява случайното разпределение на делата и преписките в съответния съд и прокуратура, както и да се предприемат стъпки за коректното прилагане на принципа за случайното разпределение на делата и преписките, като то се извършва занапред в съответствие с изискванията на действащата нормативна уредба, която като законова разпоредба не предвижда доразвиването и ограничаването му.

Бъдещи корекции в начина на разпределение на делата и преписките, които биха довели до промяна в информационните системи, също следва да бъдат съгласувани съобразно изискванията на чл. 360б, ал. 1 от ЗСВ, посочва още правосъдният министър.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бойко Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели...

Израел възнамерява да разшири офанзивата в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си офанзива в град...

Само в News24sofia.eu! Букмейкърите се активираха в навечерието на изборите 2 в 1

Редица сайтове за онлайн залози се активизираха в навечерието...

Папата отново призова за преговори за мир в Украйна

Папа Франциск в интервю за журналисти от американската телевизионна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Политолози очакват до 8 партии в 50-ото Народно събрание

Политологът проф. Светослав Малинов заяви, че ПП-ДБ се борят...

Володимир Зеленски: Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си

Украинският енергиен сектор загуби значителна част от производството си...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

МРРБ одобри обновяване на инфраструктурата в 29 общини

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова подписа нови...

Спасиха 42 мигранти край остров Крит

Трима все още са в неизвестност

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция не планира да изпрати военен персонал в Украйна сега,...

Ресторантьорите се оплакаха от терор от „Спаси София“

Задръстванията по бул. "Патриарх Евтимий" стигат до Попа надолу...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg