Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ДБ притеснени, че изборите се организират от „корумпираната Борисова държава“

Снимка: БГНЕС

От „Демократична България“ заявиха, че гласуването по пощата е най-адекватната мярка за въвеждане на форма за дистанционно гласуване. Това стана ясно по време на срещата на Обединението с президента Румен Радев за безопасното провеждане на изборите.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов се надява на година на обновление на политическия живот в страната. Той е удовлетворен от консултациите на държавния глава за изборите и „Демократична България“ са доволни, че президенството се превръща в платформата за такива разговори. ДБ се отнася сериозно към всички детайли на провеждането на изборния процес, както и за гарантиране на честността на резултатите.

„Ако се проведат едни избори, в които хората не посмеят да излязат, това ще заложи бомба във фундамента на обновлението на политическия живот в страната“, подчерта Иванов.

От партията са много притеснени да не би въвеждането на машините за гласуване да се превърне в нова причина за недоверие. Важно е не просто „Информационно обслужване“ да ни каже, че всико е наред, а независими граждански организации и експерти да извършат одит на машините, за да може всички да имат доверие в изборния процес, подчерта Иванов.

Според него е много важно подписките от политическите сили да се правят в електронен вариант. ДБ винаги е правила усилия подписките да се събират на чисто, но това означавало голям човешки контакт в състояние на криза. Въвеждането на електронното събиране на подписите би било важна противоепидемична мярка, каза Христо Иванов.

Той се надява да се увеличи безплатното телевизионно време за участието в изборите. Крайно време е БНТ и БНР да се върнат към оздравяващия фактор в българската медийна среда, призова Иванов и настоя за онлайн излъчване на преброяването на бюлетините.

Той посочи, че е много важно да бъде създаден и оповестен здравният протокол за всички участници в изборния процес. Не е достатъчно някои в ЦИК да напише нещо, а е много важно рано да бъде публикувано и да е предмет на усилена информационна кампания, категоричен бе бившият правосъден министър.

Той допълни, че трябва да се помисли за сигурността на участниците в изборния процес. Застъпниците и наблюдателите са активни участници в изборите и трябва да могат да повдигат възражения, ако не се отчитат правилно бюлетините, настоя Христо Иванов.

Генерал Атанас Атанасов посочи, че „основният риск на изборите е, че те ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава“.

Президентът Румен Радев заяви, че в хода на консултациите се повдигнаха редица въпроси към съответните отговорни инстицуции, на които все още се очаква отговор. Радев все още чака отговори по отношение на здравния протокол и гласуването на хората в карантина, за контрола върху изборния процес, за условията за набиране на допълнителни членове на СИК и на гласуването на българите в чужбина.

Вие имате редица идеи и внесен законопроект за гласуване по пощата, за граждански одит върху начина на броене с машините, изтъкна Румен Радев. По думите му остават редица въпроси как ще бъде организирано контролното броене на хартиените бюлетини.

Все пак се намираме в 21 век и трябва да бъдем в крак с другите европейски държави, с възможност за надежден вот и дистанционно гласуване, настоя президентът.

Той се надява държавата да осигури на всички членове на СИК всички необходими лични предпазни средства. Към момента президентът няма отговор как след сертифицирането машините ще бъдат съхранявани и транспортирани. Контролната разписка трябва да има не само баркод, но изписана партия, за която хората са гласували, настоя държавният глава.

Според него паралелното преброяване обезсмисля машинното гласуване. Той иска окончателен и надежден контрол, че няма вмешателство в машините. Машините са средството да се избавим от недействителните бюлетини, машинации и фалшификации, категоричен бе Румен Радев.

В заключение държавния глава заяви, че здравният протокол трябва да осигури физическото застъпване на участниците в изборния процес.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март – първата възможна дата. Напрежението между президента и премиера се повиши за пореден път именно по повод датата на изборите и дали тя е фиксирана или не вече.

На 5 януари 2021 г. Румен Радев започна консултации, а Борисов го обвини, че с тях се опитва да отложи и дори да отмени изборите. Според премиера Борисов дтата на изборите вече е решена – 28 март, защото казана дума, хвърлен камък.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти – здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: „Има такъв народ“, „Изправи се.БГ“ и Отровното трио, „Възраждане“.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Сенатът на САЩ придвижи чуждестранната военна помощ

Отпускането на милиарди долари чуждестранна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img