Реклама

https://www.gerb.bg/bg

COVID-19 увеличил депресиите, българите сме най-неудовлетворени от живота

Всеки пети през живота си е преживял депресивен период. Депресията засяга два пъти по-често женския пол. Ситуацията в България с всеки изминал ден се задълбочава заради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве. Тази статистика бе посочена по време на дискусионно студио „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“. По инициатива на СЗО – България Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, УНИЦЕФ – България, Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), Асоциация „Грижа за пациента“ и Фондация „В помощ на здравето“ през 2021 г. поставиха началото на информационната кампания „Победи депресията!“. Една от основните цели на това неформално обединение е да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията.

Основен проблем по темата е, че много от хората с депресия не търсят лечение. Симптомите могат да са леки и тежки, до напълно изтощителни. Появяват се и други психични разстройства, като например ГДР (голямо психично разстройство). Депресията се повтаря при 75-80% от пациентите, а при 15-20% може да доведе до значителни нарушения в способността на индивида да се справя с ежедневните си отговорности.

Представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски посочи, че проблемът трябва да получи необходимото внимание и необходимото финансиране.

Нужна е реформа на психичното здраве, коронавирусът обърна внимание на психичното здраве, защото много хора усетиха симптоми – депресия, тревожни разстройства, обостриха психичните разстройства„, коментира той.

Експертът добави факта, че глобалната икономика губи милиони заради хора в депресия, които могат да допринасят за БВП, от разходи за лечение, социални услуги и т.н.

Околийски отчете още, че психичното състояние засяга хора от всички възрасти, започва около 14-годишна възраст, удвоява се при се хората над 65 г. У нас достъпът до услуги е ограничен, не е осигурен достъп три пъти за посещения при психиатър, което е задължително. 

СЗО посочва, че финансирането за психично здраве в България е обидно ниско, по-малко от 25% от всички разходи са за това, над 80% от парите отиват в психиатричните болници, а коронавирусът повиши нуждата от тези услуги. Околийски поиска да се обърне внимание на хората на първа линия – лекари, санитари, психолози, възрастни.

В заключение бяха коментирани и средствата за психиатрична помощ в Плана за възстановяване и устойчивост, според който за модернизация се отпускат 30 млн. лв. за подкрепа на Стратегията за психично здраве.

Калина Иванова, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, обаче отбеляза, че в борбата с депресията държавата вече помага в по-голяма степен и услугите се търсят повече, но въпреки това сме много далеч от мястото, на което искаме да бъдем. Депресията може да се усложни до степен човек да постъпи в болница, каза тя. Михаил Околийски добави, че България сме на първо място в света.

Доц. Владимир Наков, началник на отдел „Психично здраве“ в НЦОЗА, даде тревожни данни: 40 млн. души в Европа са с ГДР, 50% от тях не се лекуват и в тази връзка самоубийствата са на 10-то място сред водещите причини за смърт.

По думите му за депресията отношението мъже-жени е 2 към 1. С напредване на възрастта нараства и процентът на хората, страдащи от депресия. 1.5% от общата смъртност са самоубийствата в България, на трето място е деменцията. А българите са най-неудовлетворени от живота, само Румъния и Република Северна Македония са като нас по честота на депресията, сочат данните на специалиста.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

САЩ санкционират организации, набирали средства за заселници от Западния бряг

САЩ наложиха санкции на две организации, които според тях...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img