Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за дългосрочен отпуск по болест в опит да спре нарастването на броя на британците, които трайно са излезли от работната сила в страната, съобщава „Ройтерс“.

Нивото на работещите британци в трудоспособна възраст е най-ниското от 2015 г. насам. Това се дълиж главно на нарастването на дългосрочните заболявания и по-големия брой студенти, за разлика от други големи, богати страни, които отчитат повишена работна сила от 2020 г. насам.

С поглед към националните избори по-късно тази година, при които социологическите проучвания прогнозират загуба за консерваторите, Сунак се опитва да привлече основните избиратели на торите, като предупреди, че настоящият законопроект за социални помощи е фискално неустойчив и заяви, че „културата на болничниоколо психичното здраве трябва да бъде овладяна.

Трябва да бъдем по-амбициозни, за да помогнем на хората да се върнат на работа, и по-честни по отношение на риска от прекомерно медикализиране на ежедневните предизвикателства и грижи в живота„, отбеляза той.

Сунак изтъкна, че ако бъде преизбран, ще продължи с реформата на социалните грижи, включително чрез упълномощаване на властите да третират измамите с обезщетения като данъчни измами.

Около 9,4 милиона британци на възраст от 16 до 64 години – 22% от тази възрастова група – нито работят, нито са безработни, спрямо 8,55 милиона точно преди пандемията. От тях 2,8 милиона са продължително болни, а 206 000 боледуват временно.

Опозиционната Лейбъристка партия, която има двуцифрена преднина в социологическите проучвания, посочи, че консерваторите не са успели да осигурят нито здрава нация, нито здрава икономика и че нейните собствени политики ще се справят с първопричините чрез намаляване на списъците с чакащи в здравеопазването.

Миналата година британският орган за наблюдение на бюджета заяви, че 1/4 от хората, които са отсъствали от работа поради дългосрочно заболяване, чакат медицинско лечение. Беше уточнено обаче, че съкращаването на списъците с чакащи до дължината им от 2015 г. може да върне едва 25 000 души на работа.

Над половината от продължително болните съобщават, че страдат от „депресия, разстроени нерви или тревожност„, въпреки че мнозина посочват, че това е второстепенно състояние наред с основния им здравословен проблем.

Сунак заяви, че медиците са твърде склонни повторно да издават листове за удължен отпуск по болест, вместо да съветват как човек може да се върне на работа.

Той настоя здравните работници, а не семейните лекари, да предоставят „обективна оценка на способността на някого да работи и персонализираната подкрепа, от която той се нуждае, за да го направи„.

Ние не просто трябва да променим болничния лист, ние трябва да променим културата на болничния лист, така че по подразбиране да става дума за това каква работа можете да вършите, а не каква не можете“, изтъкна Сунак.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Скупщината подкрепи новото правителство на Сърбия

Скупщината - парламентът на Сърбия, одобри новото правителство, оглавявано...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Над 80% са приключените наказателни дела от разгледаните през 2023 г.

Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Процедурите за добавен капацитет за Вертикалния газов коридор влизат в обвързваща фаза

Стартира обвързващата фаза на процедурите за добавен капацитет за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img