COVID-19 и газовата криза – рисковете пред учебната година

Views 3126
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Приоритет на новото ръководство на МОН е обезпечаване на новата учебна година, като се събира информация от училищата за кадровата обезпеченост с учители, както и за състоянието на материалната база.

Задачите, които си е поставил, служебният министър на образованието Сашо Пенов разкри на пресконференция във ведомството.

Той обяви, че са осигурени средствата за заплати на учителите и поддръжка на учебния процес. Предстои среща с началниците на РУО в страната.

Има две кризи, които могат да затруднят учебния процес – епидемиологичната обстановка и газовата криза.

МОН е в тесен контакт с Министерство на здравеопазването и в диалог кои са мерките с оглед здравната експертиза, които биха били възможни“, поясни Сашо Пенов. Той обяви, че „ще се ръководят от принципа максимално присъствие в училище при полагане на грижа за здравето на ученици, студенти и преподаватели“.

Риск за образователния процес може да дойде и от газовата криза: служебният състав на МОН смята, че средства за отопление с цел максимално присъствие в училищата ще се осигурят по време на зимните месеци. Сашо Пенов си припомни, че по времето, когато е бил ученик, е имало дървени ваканции, но изрази надежда, че такива няма да има тази учебна година.

Друга цел на МОН е да се активира механизмът на обхвата на децата, подлежащи на обучение.

Също така предстои да се анализира традиционната информация за обучение на българите в чужбина. България е държава с над 340 организации, занимаващи се с тази дейност, уточни новото ръководство.

В сферата на висшето образование се планират мерките в портала за обществени консултации на МС, за да се види състоянието и да се изпълняват целите на стратегията.

Пенов е провел среща с всички социални партньори, обсъдени са проблемите в образованието, текущите задачи и ще стартира процеса за започване на обезпечаването на учебната година. Проведена е среща с председателя на съвета на ректорите по проблемите в сферата на висшето образование.

От МОН обявиха, че първата одобрена програма от ЕК е програма „Образование“, за което новият екип на ведомството благодари на предходните екипи. По Плана за възстановяване и развитие се координират всички дейности, така че да няма забавяне и средствата да се насочат за ефективно развитие на образованието. В системата се очаква да се влеят над 3.5 млрд. лв.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Демерджиев залага на сигурни и спокойни избори

Предсрочните избори на 2 октомври трябва да протекат спокойно, сигурно и да се даде възможност на хората да упражняват правото си на глас. МВР ще изисква контролните органи да положат всички усилия да се разкрият лицата, които стоят зад купения и корпоративен вот, за да може да бъдат изправени пред […]