Реклама

https://www.gerb.bg/bg

COVID-19 и газовата криза – рисковете пред учебната година

Снимка; архив БГНЕС

Приоритет на новото ръководство на МОН е обезпечаване на новата учебна година, като се събира информация от училищата за кадровата обезпеченост с учители, както и за състоянието на материалната база.

Задачите, които си е поставил, служебният министър на образованието Сашо Пенов разкри на пресконференция във ведомството.

Той обяви, че са осигурени средствата за заплати на учителите и поддръжка на учебния процес. Предстои среща с началниците на РУО в страната.

Има две кризи, които могат да затруднят учебния процес – епидемиологичната обстановка и газовата криза.

МОН е в тесен контакт с Министерство на здравеопазването и в диалог кои са мерките с оглед здравната експертиза, които биха били възможни“, поясни Сашо Пенов. Той обяви, че „ще се ръководят от принципа максимално присъствие в училище при полагане на грижа за здравето на ученици, студенти и преподаватели“.

Риск за образователния процес може да дойде и от газовата криза: служебният състав на МОН смята, че средства за отопление с цел максимално присъствие в училищата ще се осигурят по време на зимните месеци. Сашо Пенов си припомни, че по времето, когато е бил ученик, е имало дървени ваканции, но изрази надежда, че такива няма да има тази учебна година.

Друга цел на МОН е да се активира механизмът на обхвата на децата, подлежащи на обучение.

Също така предстои да се анализира традиционната информация за обучение на българите в чужбина. България е държава с над 340 организации, занимаващи се с тази дейност, уточни новото ръководство.

В сферата на висшето образование се планират мерките в портала за обществени консултации на МС, за да се види състоянието и да се изпълняват целите на стратегията.

Пенов е провел среща с всички социални партньори, обсъдени са проблемите в образованието, текущите задачи и ще стартира процеса за започване на обезпечаването на учебната година. Проведена е среща с председателя на съвета на ректорите по проблемите в сферата на висшето образование.

От МОН обявиха, че първата одобрена програма от ЕК е програма „Образование“, за което новият екип на ведомството благодари на предходните екипи. По Плана за възстановяване и развитие се координират всички дейности, така че да няма забавяне и средствата да се насочат за ефективно развитие на образованието. В системата се очаква да се влеят над 3.5 млрд. лв.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Сръбските общини в Косово решават съдбата на кметовете албанци

Жителите на четири общини с преобладаващо сръбско население в...

Русия удари телевизионната кула в Харков

Телевизионната кула в Харков, архивни кадри По време на обстрела...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img