Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Членството в ЕС остава стратегическа цел на Турция

Турският външен министър Хакан Фидан

Процесът на присъединяване на Турция към ЕС е твърде важен, за да бъде оставен на ограничените политически програми на някои страни„. Това заяви турският външен министър Хакан Фидан в сряда на съвместна конференция с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, предаде АА.

Двамата министри се срещнаха в Анкара.

Фидан каза, че Испания от самото начало е сред страните, които искрено подкрепят процеса на членство на Турция в ЕС, като подчерта, че това остава стратегическа цел за Анкара.

Фидан отбеляза, че Турция и Испания са две важни страни в Средиземноморския басейн, които са изправени пред предизвикателства като конфликти, тероризъм, изменение на климата и незаконна миграция.

Турция и Испания, разположени в източния и западния край на Средиземно море, усещат тези кризи отблизо. Като две страни, които се борят с тероризма от години, ние отдаваме особено значение на засилването на нашето сътрудничество в областта на сигурността„, каза Фидан.

Хакан Фидан каза, че Турция се надява на положителен напредък в отношенията между Анкара и институциите на ЕС, независимо какви ще бъдат резултатите от изборите за Европейския парламент.

Външният министър заяви, че сред областите, в които трябва да има напредък и които са в полза и на Турция, и на ЕС, са актуализирането на митническия съюз, визовите въпроси, различните търговски привилегии и справянето с миграцията.

Той каза, че има сериозни въпроси, свързани със сигурността, които трябва да бъдат обсъдени между Турция и ЕС, както двустранно, така и в рамките на НАТО.

През последните години, особено с възникващите събития в региона, перспективата за сигурност на отношенията Турция-ЕС и НАТО е станала още по-видна, посочи Фидан.

Турският външен министър заяви, че това са въпроси, които изискват интензивна работа с Европа, но дори и в тези области не винаги са положени сериозни усилия, както се желае.

Недостатъчната дискусия“ за това какво могат да направят и двете страни, особено по отношение на регионалната и глобалната сигурност, Фидан подчерта необходимостта от започване на този разговор.

Той отбеляза, че заради липсата на здрава дискусия, и двете страни не виждат ползите, които биха могли да имат и остават слепи за рисковете, които се поразждат от липсата на разговор.

На пресконференцията също бяха са засегната и темите за помощ за Газа и войната в Украйна.

Фидан заяви, че Турция подкрепя Украйна и се надява да има мир в най-скоро време.

Напомняме, че Турция запазва неутралност по въпроса за конфикта в Украйна. Тя подкпрепя мира в Украйна, но също така запазва и отношения с Русия. Преди няколко дни турският президент Ердоган заяви, че се надява на посещение на руския лидер Владимир Путин след общинските избори в Турция, насрочени за 31 март, а на 7 март президентът имаше среща със Зеленски в Турция.

За Газа министър Фидан отбеляза, че световното обществено мнение настоява Израел да прекрати войната в Газа, но въпреки това израелското правителство продължава да убива невинни палестинци и да обрича повече от два милиона души на глад.

Хакан Фидан настоя хуманитарната помощ трябва да бъде доставена незабавно и непрекъснато, като повтори убеждението си, че траен мир в региона може да бъде постигнат само въз основа на решение за две държави.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Прокуратурата няма задача да омаскарява когото и да било....

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img