Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борис Джонсън дразни Сунак с посещение в Киев

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Борис Джонсън отново попадна в светлината на прожекторите в неделя, след като видеоклипове на бившия британски премиер, посещаващ Украйна, бяха публикувани онлайн, в ход, който вероятно ще раздразни консервативното правителство с Лондон, пише европейската редакция на „Политико“.

Публикации в „Туитър“ показват среща на Джонсън с украинския президент Володимир Зеленски и посещение на засегнатите от войната градове Буча и Бородянка близо до Киев.

Джонсън е член на британския парламент, но не заема никаква официална роля в правителството, ръководено от Риши Сунак.

Бившият премиер беше отстранен от собствената си Консервативна партия миналата година на фона на сриваща се подкрепа в социологическите проучвания и администрация, преследвана от изглеждаща безкрайна поредица от скандали. Сега той също е изправен пред въпроси относно финансовите си сделки.

Но в Украйна Джонсън се смята за герой заради твърдата му подкрепа за страната след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Той беше награден с почетен медал „Гражданин на Киев“ от кмета на града Виталий Кличко в Давос миналата седмица.

Посещението в Украйна – което според британският вестник „Телеграф“ не е било обявено предварително, нито е организирано чрез британското посолство – може да се разглежда като ход за подкопаване на авторитета на Сунак. Джонсън, опитен политик, е известен със своите популистки ходове и въпреки че беше отстранен от своите колеги консерватори, той все още е популярен сред твърдото ядро от привърженици в партията.

Джонсън се намеси в продължаващия дебат за снабдяването на Украйна с модерни бойни танкове. Обединеното кралство се съгласи да изпрати танкове „Чалънджър 2“ в Украйна, докато Германия продължава да се колебае относно доставката на своите танкове „Леопард 2“.

„Единственият начин да се сложи край на тази война е Украйна да спечели – и да спечели възможно най-бързо“, каза Джонсън в изявление. „Това е моментът да удвоим усилията си и да дадем на украинците всички необходими инструменти, за да довършат работата.“

Говорител на британският премиер каза, че Сунак „винаги подкрепя всички колеги, които показват, че Обединеното кралство стои зад Украйна и ще продължи да ги подкрепя“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img