Борис Джонсън дразни Сунак с посещение в Киев

Екип на News24sofia.eu

Бившият премиер има статут на герой в Украйна

Views 5828
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Борис Джонсън отново попадна в светлината на прожекторите в неделя, след като видеоклипове на бившия британски премиер, посещаващ Украйна, бяха публикувани онлайн, в ход, който вероятно ще раздразни консервативното правителство с Лондон, пише европейската редакция на „Политико“.

Публикации в „Туитър“ показват среща на Джонсън с украинския президент Володимир Зеленски и посещение на засегнатите от войната градове Буча и Бородянка близо до Киев.

Джонсън е член на британския парламент, но не заема никаква официална роля в правителството, ръководено от Риши Сунак.

Бившият премиер беше отстранен от собствената си Консервативна партия миналата година на фона на сриваща се подкрепа в социологическите проучвания и администрация, преследвана от изглеждаща безкрайна поредица от скандали. Сега той също е изправен пред въпроси относно финансовите си сделки.

Но в Украйна Джонсън се смята за герой заради твърдата му подкрепа за страната след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Той беше награден с почетен медал „Гражданин на Киев“ от кмета на града Виталий Кличко в Давос миналата седмица.

Посещението в Украйна – което според британският вестник „Телеграф“ не е било обявено предварително, нито е организирано чрез британското посолство – може да се разглежда като ход за подкопаване на авторитета на Сунак. Джонсън, опитен политик, е известен със своите популистки ходове и въпреки че беше отстранен от своите колеги консерватори, той все още е популярен сред твърдото ядро от привърженици в партията.

Джонсън се намеси в продължаващия дебат за снабдяването на Украйна с модерни бойни танкове. Обединеното кралство се съгласи да изпрати танкове „Чалънджър 2“ в Украйна, докато Германия продължава да се колебае относно доставката на своите танкове „Леопард 2“.

„Единственият начин да се сложи край на тази война е Украйна да спечели – и да спечели възможно най-бързо“, каза Джонсън в изявление. „Това е моментът да удвоим усилията си и да дадем на украинците всички необходими инструменти, за да довършат работата.“

Говорител на британският премиер каза, че Сунак „винаги подкрепя всички колеги, които показват, че Обединеното кралство стои зад Украйна и ще продължи да ги подкрепя“.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Най-малко 16 души загинаха след срутване на сграда в Алепо

Сграда се срути в северния сирийски град Алепо в неделя, при което загинаха най-малко 16 души, включително едно дете, и бяха ранени други четирима, съобщиха държавни медии, цитирани от Associated Press. Пететажната сграда, в която живеят около 30 души, се намира в квартал „Шейх Максуд“, който се намира под контрола на подкрепяните от […]