Бизнесът не вижда чуваемост за цените на тока

News24sofia.eu
Прочитания 10831
0 0

Исканията на работодатели и бизнес е било компенсацията за небитовите потребители да е в размер на 75% за дружествата, като остават 25% да са за капитализация на дружествата. Това каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България пред БНТ. Той обясни как са протичали преговорите – първо имало среща с премиера, но не присъствали от Министерство на енергетиката, после имало среща и с министъра на енергетиката, но не присъствал министърът на финансите. А на срещата работодателите искали отговори от МЕ, но то „нямало желание да им отговори„.

По думите на Иванов имало принципна договорка за компенсация за скъпата цена за небитовите потребители, но форматът останал да се уточни с МЕ – „настройката обаче била за провеждане на пазарлък„.

Добрин Иванов добави, че от Министерство на енергетиката са показали числа, които са били коренно различни от числата на техните експерти за производствена цена на производителния микс – в пъти. „Например производствената цена на АЕЦ „Козлодуй„, Иванов каза, че е 55 лв. на мегават часа, по тяхна информация, а вчера било съобщено, че е 133 лв. на мегаватчаса.

Имаме протестна готовност за 18-и май, мобилизирани са всички браншови организации“, посочи той. Нещо е объркано в нашата държава, в България работодателските организации протестират повече от синдикатите, преговаря се с държавата, но няма чуваемост„, обясни Иванов.

По думите му има български фактори да имаме по-висока инфлация от Европа, а именно, че правителството е закъсняло с мярка за намаляване на цената на тока за бизнеса. „Бизнесът иска предвидимост за доставки на стоки след 6 месеца, за да калкулира цените„, категоричен е Добрин Иванов.

От думите му стана ясно още, че работодателите подкрепят и протеста на превозвачите. Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, уточни, че протестът им няма да пречи на матурите на учениците, но коментира: „Не виждаме пресичане на гледните точки между превозвачи и министерство на транспорта и се движим в два различни коловоза„, каза той.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ИТН готви промени в закона за провеждане на референдум

Депутатите от парламентарната група на „Има такъв народ“ ще отворят диалог и бъдещи процедури за промени в Закона за пряко участие на гражданите и взаимодействие с гражданското общество в правилата за провеждане на референдум. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов на трибунка в Народното събрание. ИТН ще направи така,

Read More »