Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Безработицата в еврозоната достига 8,1% през август

Сезонно коригираният процент на безработица в еврозоната (EA19) е 8,1% през август, нараствайки с 0,1 процентни пункта в сравнение с предходния месец, според доклада на Евростат, публикуван в четвъртък.

На годишна база цифрата се е увеличила с 0,6 процентни пункта.

В целия Европейски съюз (ЕС-27) процентът на безработица е бил 7,4%, с 0,1 процентни пункта на месечна база и 0,8 процентни пункта по-висок от юли 2019 г.

Що се отнася до държавите-членки, равнището на безработица е най-високо в Испания – 16,2%, докато Чехия регистрира най-ниското ниво – 2,7%.

Управителят на Банката на Испания и политик на Европейската централна банка (ЕЦБ) Пабло Ернандес де Кос заяви в четвъртък, че в данните от август може да се види „известно“ забавяне на икономиката.

По време на онлайн събитие де Кос отбеляза също, че извънредната програма на ЕЦБ (PEPP) ще окаже решаващо влияние върху цифрите на БВП и цените, като добави, че е от ключово значение да се запази гъвкавостта на PEPP.

ЕЦБ трябва да поддържа значителни нива на стимули до момента, в който се постигне пълно възстановяване от коронавирусната криза, подчерта икономистът.

Цените на производителите в Европейския съюз (EU27) и Еврозоната (EA19) са се увеличили съответно с 0,2% и 0,1% през август в сравнение с предходния месец, според доклада на Евростат. На годишно ниво цифрите намаляват с 2,5% в еврозоната и с 2,3% в ЕС.

В еврозоната цените на трайните потребителски стоки и нетрайните потребителски стоки останаха стабилни, увеличиха се с 0,1% за междинните стоки и се намалиха с 0,1% за капиталовите стоки на месечно ниво.

В сравнение със същия период на 2019 г. данните за нетрайните, трайните и капиталовите стоки са нараснали съответно с 0,3%, 1,5% и 0,8%, докато тези за междинните стоки са намалели с 1,9%. В енергийния сектор цените нараснаха с 0,3% на месечна база, но загубиха 8,7% на годишна база.

В ЕС енергийният сектор отбеляза ръст от 0.6% на месечна база, но спад от 8.4% на годишно ниво. Цените също са се увеличили с 0,1% за междинни стоки, трайни потребителски стоки и нетрайни потребителски стоки в сравнение с предходния месец и с 0,6% за нетрайни потребителски стоки, с 0,9% за потребителски стоки и с 1,6% за трайни потребителски стоки в сравнение с август 2019 г. От друга страна, цифрите са намалели с 0,1% на месечна база и с 1,7% за междинните стоки на годишна база.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Дрегер показа фалшиви промили алкохол на водач в област Велико Търново

Задържаха водач на товарен автомобил за шофиране в нетрезво...

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img