https://www.gerb.bg/bg

ФБР: Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ

Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Китайски хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ и и чакат подходящия момент, за да нанесат опустошителен удар„. Това съобщи Кристофър Рей, директор на ФБР, в четвъртък, цитиран от „Ройтерс“.

На среща на върха в университета Вандербилт за съвременните конфликти и нововъзникващите заплахи Рей каза, че китайската хакерска кампания, известна като Volt Typhoon, успешна е получила достъп до множество американски компании в телекомуникациите, енергетиката, водата и други критични сектори, като 23 оператори на тръбопроводи бяха набелязани.

Той добави, че Китай е развила способността да опустошава критична инфраструктура на САЩ, по което и да е време. Според директора на ФБР планът на Китай е да „нанесе ниски удари срещу гражданска инфраструктура, за да се опита да предизвика паника.

Кристофър Рей поясни, че е трудно да се определи намерението на това киберпредварително позициониране, което е в съответствие с по-широкото намерение на Китай да възпира САЩ от това да защитава Тайван.

Говорител на китайското външно министерство отрече Volt Typhoon да е свързан в китайското правителство, а е част от престъпна група за рансъмуер.

В изявление китайското посолство във Вашингтон твърди, че САЩ

„използват проследяването на произхода на кибератаките като инструмент за удари и рамкиране на Китай, твърдейки, че САЩ са жертвата, докато е обратното, и политизирайки проблемите на киберсигурността„.

Рей каза, че китайските хакери управляват поредица от ботнет мрежи – съзвездия от компрометирани персонални компютри и сървъри по целия свят – за да прикрият своите злонамерени кибернетични дейности.

Американските компании за технологии и киберсигурност от частния сектор преди това приписваха Volt Typhoon на Китай, включително доклади на изследователи по сигурността от Microsoft и Google.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проф. Миглена Темелкова: Магистри във ВУЗ-ове получават заплати, колкото чистачка

Висшите училища готвят протест. Проф. Миглена Темелкова от съвета...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Насилник от Петричко се изправя пред Темида

Районна прокуратура - Благоевград, Териториално отделение - Петрич, привлече...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg