Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българските общини с все по-ограничен капацитет

Българските общини все по-трудно реализират процедури по Закона за обществените поръчки. Проблемът е свързан, както с все повече ограничаващия се административен капацитет на българските общини, така и с намаляване на интереса и възможностите за реализиране на обществени поръчки от страна на реалния сектор. Това заяви Галин Дурев при представянето на проекта „Мониторинг за политики за гражданско участие и прозрачност в местната власт“, реализиран от Института за социална интеграция с подкрепата на фондация „Фридрих Еберт“. Проектът изследва прозрачността в местната власт и гражданското участие в различни по характер и големина общини от всички части на България.

Участниците в проекта се обединиха около мнението, че има сериозен напредък по темата „Прозрачност“ при българските общини за последното десетилетие, който се дължи и на развитието на новите информационни технологии. Според Невена Алексиева общините не препятстват гражданското участие в местната власт, въпреки че има какво още да се желае, но самите граждани не са достатъчно активни. Боян Балев обърна внимание на това, че прякото участие на гражданите в работата на общинските съвети в градовете с районно деление е трудно осъществима на практика и в големите градове местните парламенти са по-далеч от реалните проблеми на хората, което може да се промени със създаване на съвети в самите райони.

Габриела Величкова на свой ред анализира задълбочено работата на местната власт в социалните мрежи, като обърна внимание на това, че изключителната активност се съчетава с определена липса на последователност и акцент върху личностното начало на кмета, а не върху институциите на местната власт. Преподавателят в Университета за национално и световно пространство Александър Димитров направи подробен анализ на фокус групите и мнението на хората в различните изследвани общини, като открои едно по-скоро общо недоволство от развитието на общините, което в много случаи не е свързано само с дейността на местната власт. Хората искат и очакват много сериозни позитивни промени в цялото си битие.

Бившият общински съветник в Столичния общински съвет Николай Белалов разказа за своите наблюдения по казуса със столицата София, която също е една от изследваните общини. Той подчерта, че макар Столична голяма община да е една отношението към гражданите варира според района, както и общото качество на управлението. Въпреки че са със сравнително ограничени правомощия, районните кметове могат да влияят върху процесите на съответната територия и тяхната работа също е обект на позитивни, но по-често на негативни, оценки.

Поканените на представянето на проекта граждани, представители на местната власт и различни граждански организации също споделиха свои идеи, мнения и впечатления за развитието на местната власт. Като сериозен проблем се откроиха регионалните диспропорции, както и перманентно намаляващия административен капацитет на общините, който е свързан с дефицита на кадри, особено в по-малките общини. Изрази се и мнение, че най-малките общини с население около хиляда души не би следвало да продължат своето функциониране. Но наблюденията на всички участници в събитието по-скоро показват, че качеството на управлението не зависи от размера на общината, а от способностите най-вече на съответните кметове.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

Англия иска да забрани продажбата на цигари на родените след 2009 г.

Властите твърдят, че законопроектът ще създаде „първото поколение без тютюнев дим“

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img