Реклама

https://www.gerb.bg/bg

България се спасила от най-горещото място в ада с подкрепата за Украйна, според ПП

Снимка: архив БГНЕС

Няма директен износ на оръжия на Украйна. Това обяви на брифинг съпредседателят на ПП Асен Василев. Износ е имало за редица страни, обаче след това оръжията стигали до Украйна. Спазили сме решението на НС до буква, увери бившият финансов министър.

Няма директно изнасяне и е факт, че са спазени всички закони, по думите му.

Най-горещите места в ада се пазят за хора, които проявяват неутралитет, заяви той с думите на Данте и отчете задоволството си, че за войната в Украйна България не е била неутрална. Най-накрая има признание за България, защото България направи правилния избор, по думите му.

Кирил Петков също увери, че директен износ за Украйна не е имало. Партньорите ни купували оръжието на индустрията ни и част от него е отивало за Украйна. Иначе той е доволен от публикацията за българската подкрепа за Украйна.

Корнелия Нинова в предишния кабинет заявявала, че ако има директен износ, щяла да оттегли подкрепата за правителството. Спазена е тази уговорка, по думите на Кирил Петков, но поясни, че помощта за Украйна е била основополагаща. От думите му стана ясно, че България е изнасяла дизел през частни компании. Няма правителствена програма за това, изтъкна съпредседателят на ПП.

Кирил Петков е доволен, че публикацията е с позитивен контекст за страната ни.

ПП чакат какво ще реши левицата на днешния пленум. Позициите на партията оставали същите и нямало да променят приоритетите за страната. За ПП основополагащо е смяната на главния прокурор и съдебната реформа.

Във връзка със скандала с криптобанката Nexo Асен Василев изаяви, че не са купувани депутатски места в партията.

Тъй като финансирането на партиите само със субсидията било трудно, затова се налагало да събират дарения. Трябвало да се дебатира как се финансирате партиите, според Василев.

Не е имало среща с Nexo в МФ, поясни той.

Петков също се изказа за прозрачно финансиране на партиите.

Припомняме, че публикация в германския Die Welt под заглавие „Страната, която тайно спаси Украйна“ твърди, че България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна във всъщност най-труден момент за армията – началото на войната. Украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърждава пред германския вестник, че България е предоставила помощта. Кулеба посети София през април миналата година – два месеца след началото на войната и стоя дълго време извън протокола. Тогава Петков обясни на украинския министър, че ситуацията в България „не е лесна“, но обеща да направи „всичко по силите си“. Само десетина дни по-късно премиерът Петков заведе в Киев делегация с представители от политическите партии в коалицията без такъв от БСП, като съвместният брифинг на държавните глави завърши с положителен тон, но без конкретика. През цялото време на управлението на кабинета Кирил Петков Корнелия Нинова, тогава вицепремиер и министър на икономиката, утвърждаваше, че за Украйна не е изнесен и един куршум.

Днес, осем месеца по-късно, депутатът от БСП Ченчев повтори тези думи дословно.

Публикацията на Die Welt предизвика редица журналистичеи въпроси и съответно коментари на политически лидери и представители. Христо Иванов, ДБ, заяви, че България тепърва трябва да се доказва като лоялен партньор в НАТО, а Даниел Митов, ГЕРБ, попита защо това е ставало тайно и припомниха, че отдавна са призовавали Кирил Петков и Корнелия Нинова да си признаят. Лидерът на БВ Стефан Янев, който беше първият военен министър в кабинета Петков и бе уволнен именно заради изказвания в стил „Кремъл“ за войната в Украйна, заяви пък, че е нормално българска оръжейна индустрия да търси пазари, каза Янев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img