https://www.gerb.bg/bg

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Снимка: (архив) БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени във връзка с многобройните тежки катастрофи с жертви или сериозно пострадали, предизвикани от водачи на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици.

Предложенията са изготвени след анализ на делата за пътнотранспортни произшествия с причинена смърт или телесни повреди. Те имат за цел ускоряване и подобряване ефективността на разследванията, съобщиха от СГП.

Предложенията предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наредба № Н-1 от 14 февруари 2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, издадена от министъра на правосъдието.

От прокуратурата представят в обобщен вариант и конкретните си предложения:

  • въвеждане на критерии за срочност за изготвяне на експертиза;
  • въвеждане на мерки, които да подпомогнат ефективната работа на вещите лица, на които са възложени експертизи чрез избягване пренатоварването им и увеличаване на броя им;
  • увеличаване на срока на максималната продължителност на мерките за неотклонение задържане под стража и домашен арест от два месеца на осем месеца при обвинение за непредпазливо престъпление, при които е причинена смърт и които са с изключително висока степен на обществена опасност;
  • въвеждане на задължителна мярка за процесуална принуда временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство в случаите на причинена смърт;
  • регламентиране на възможност за незабавно изземване на образци за сравнително изследване с цел установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества от водачи на моторни превозни средства с последващ съдебен контрол;
  • създаване на възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори при разследване на престъпления – включително извършени по непредпазливост, с които е причинена смърт.

Становище по предложенията е дадено до момента от МВР, а Министерството на правосъдието съдейства за събирането на становища. СГП очакваме становища и от други институции. В тази връзка СГП се предвижда да се проведе кръгла маса по предложенията. На нея ще бъдат поканени заинтересованите институции, включително и представители на законодателната власт.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН предлага по-голяма зимна за ваканция за сметка на 4 други почивни дни

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага Министерството...

Костадинов: Съдебната реформа отиде в кошчето

Това, че съдебната реформа отиде в коша за боклук...

Системата на Центъра за градска мобилност в София се срина

Системата на Центъра за градска мобилност в София се...

КС отмени съдебната реформа и се раздели за правомощията на президента

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело...

Парламентът даде мандат за ускоряване приемане на еврото в България

Депутатите приеха проект на решение за ускоряване и завършване...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Морето изхвърли труп на Северния плаж в Приморско

Починалият е 66-годишен чешки турист, отседнал в Приморско

Залужни: Обществата трябва да се откажат свободите си в името на оцеляването

Посланикът на Украйна в Обединеното кралство, бивш главнокомандващ на...

ЕС предоставя на Украйна €1,5 млрд. от лихвите на замразени руски активи

Европейският съюз ще прехвърли на Украйна 1,5 милиарда евро...

„Възраждане“ готви протест пред Министерство на транспорта и иска разпускане на парламента

Ангел Славчев, депутат от "Възраждане" настоя за междуведомствена комисия,...

Системата BG ALERT пожелателна, не задължителна при бедствие?

Към 13:00 часа днес служителите на реда са реагирали...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg