Българи в чужбина искат да отворят неделни училища в чужбина

Views 1443
0 0

Българи зад граница искат да отворят неделни училища в чужбина. Право да създават неделни училища имат организации на българи, живеещи извън България. 21 организации на българи от 11 държави кандидатстват за финансиране от българската държава за разкриване на неделни училища зад граница. Най-много са от Великобритания – шест. Сред кандидатите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, САЩ и други, съобщават от образователното министерство.

Общо 373 са българските неделни училища в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на шест континента. В тях се обучават над 35 000 деца от 4-годишна възраст, ученици от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

Министерството на образованието и науката (МОН) подпомага организационно, методически и финансово заниманията на децата от предучилищна възраст, обучението на по-големите ученици по български език и литература, история и цивилизация, география и икономика, както и дейности, свързани със съхраняване на българския фолклор и култура. В програмите на МОН са включени организирани обучения на учителите от неделните училища, партньорства между тях и създаване на електронни обучителни материали за работа от разстояние.

За първи път през тази година се предвижда да се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни обучителни материали за тях.

В проекта за бюджет за следващата учебна година са заложени близо 15 милиона лева за подкрепа на образованието на децата в неделните училища.

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България. Има възможност висши училища да зачитат оценката от сертификата с минимално ниво не по-ниско от В2 като балообразуваща за отделни специалности.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Непълнолетен задигнал рутер за 4 бона от дома на мъж в с. Бистрица

16-годишен задигнал рутер копачка за 4126, 31 лева от дома на мъж в с. Бистрица. Той го издърпал от ръцете на собственика, като го напръскал с лютив спрей. Случаят е от 4 февруари. Обвиняемият И.Р е арестуван. Той е задържан за 72 часа. И.Р е привлечен към наказателна отговорност. По […]