Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Атентат в Афганистан уби и рани стотици (ОБНОВЕНА)

Атентат в източната афганистанска провинция Логар уби в петък най-малко 27 души, каза високопоставен служител, цитиран от „Ройтерс“.

Кола-бомба, взривена в столицата на провинция Пуле е Алам също така е ранила 60 души, каза шефът на провинциалния съвет на Логар Хасибула Станекзай. Служител на министерството на вътрешните работи и говорител на губернатора на Логар са потвърдили взрива, но не уточняват броя на жертвите.

Този уикенд се навършват 10 години откакто ръководителят на нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Осама Бин Ладен, бе убит от американските сили за специални операции, Seal Team 6.

Името му и името на неговата терористична мрежа, Ал Кайда, определиха ерата на реакция и възмездие на САЩ с борба срещу тероризма.

Американската „война срещу тероризма“ е на път да навлезе в нова фаза, тъй като президентът Джо Байдън се готви да изтегли всички американски сили от Афганистан до 20-годишнината от 9/11, но сега Ал Кайда твърди, че войната й със САЩ далеч не е приключила.

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните в Афганистан през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г.

Това става ясно от доклад на специалния главен инспектор на САЩ за възстановяването в Афганистан (SIGAR)

В него се отбелязва и че жертвите сред афганистанските сили за сигурност са били „значително по-високи“ в сравнение със същия период на миналата година.

Броят на вътрешните нападения срещу силите за сигурност пък е нараснал с 82% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а жертвите са двойно повече.

Припомняме, че близо 20 години след началото на конфликта в Афганистан САЩ, а впоследствие и НАТО взеха решение в средата на април да изтеглят 9 600 международни военнослужещи от страната. През последните седмици обаче служители от министерството на отбраната на САЩ многократно изразиха загриженост дали афганистанските сили за сигурност ще могат да защитават правителството без международна подкрепа.

Междувременно представители на талибаните водят мирни преговори с правителството в Катар. От септември 2020 г. насам обаче не е постигнат осезаем напредък.

Наблюдателите се опасяват, че ако международните военни части се изтеглят без политическо решение на конфликта, в страната може да избухне нова гражданска война.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img