Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Антоанета Цонева: Избори 2 в 1 ще вдигнат активността

Снимка: архив БГНЕС

Третият мандат ще бъде върнат неизпълнен, заяви депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева пред БНТ.

Въпрос на дискусия е дали изборите да са 2 в 1 (президентски и парламентарни). Вероятно те ще се проведат в средата на ноември, обясни тя.

Цонева отказа да заяви дали ДБ ще имат собствен кандидат за президент. Запитана дали президентът Румен Радев ще е общ кандидат на БСП, за ИСБГНИ, за ИТН, тя призова: „нека да видим, позволете ми да се въздържа от обявяване на имена„.

Относно състава на правителство, депутатът от ДБ обясни, че политиците трябва да научат основен урок, да се върнат към старомодните принципи – да си говорят, да формират коалиция, да подписват споразумение.

Досега не са провеждани едновременно избори за парламент и за президент. Това са различни предизборни кампании, въпрос на умения и майсторството на щабовете е да ги съчетаят. Провеждането на президентски избори заедно с парламентарните ще усили избирателната активност, убедена е Цонева.

По думите й е трудно да се каже отсега за кампанията. Българските граждани отиват на 3-ти парламентарни избори, президентски така или иначе трябва да има, разумно е те да са 2 в 1, повтори тя.

БСП допусна основна грешка – при провала на първия мандат, ние казахме, че трябва да има предварителна консултация между партиите, а лидерът на партията Корнелия Нинова отказа и заяви, че е неконституционно, което не е така„, обяви Цонева.

Не искаме да участваме в театрални движения, в занимания, които ще бъдат без резултат. Нямаше как третият мандат да бъде осъществен без партиите да си говорят„, каза тя.

Обсъждали сме варианти, при които най-малката политическа сила да получи мандата, за да може да подкрепят техническо правителство.

Кирил Петков и Асен Василев са едни от най-успешните политици в служебния кабинет. Кирил Петков продължи една наша битка – за Българската банка за развитие (ББР). Той успя да докаже, че когато един министър има политическа воля може за кратко да постигне добри резултати„, каза Цонева.

Ние сме съмишленици, не конкуренти. Не искам да спекулирам, те самите не са заявили, че ще се включат в политиката след края на служебния кабинет, обясни депутатът от ДБ.

Каквото и да предприемат, ние ще останем съмишленици. В политическия живот има много спекулации, докато не разглеждаме фактите, не искам да спекулирам„, обясни тя.

Когато имаме критики към министри те не се пестят – на транспорта, на енергетиката. Обективно подхождаме към служебния кабинет, каза депутатът от ДБ.

Тя изтъкна, че сегашното народно събрание трябва да актуализира бюджета, в частност – пенсиите, да бъде отчетена всяка една година, нито един пенсионер да не остане под линията на бедността.

Припомняме, че след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с „разум, мъдрост и спокойствие“ при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи – първи бяха от „Изправи се БГ! Ние идваме“, които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и „Има такъв народ“ склонят.

Лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане.

От „Демократична България“ пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания.

Миналата седмица от БСП казаха, че ще държат мандата до 14-15 септември, за да дадат време на парламента да актуализира бюджета. На 1 септември сутринта останалите парламентарни групи не подкрепиха предложението за скоростно приемане на актуализацията.

Вчера стана ясно, че от ИТН няма да подкрепят БСП за съставяне на редовно правителство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Обвинение за рекет очаква оздравяването на Динко

Окръжна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност три лица. Г.В., С.К....

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img