Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българската гейминг асоциация срещу проекта за хазарта на Валери Симеонов

Валери Симеонов, снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

От „Българската гейминг асоциация“ (БГА) изказват сериозното си притеснение от предложената драстична промяна в законовата регулация. Предложенията ще доведат до сериозни негативни последици не само върху пазара на игралната индустрия, но и върху държавния бюджет и правните субекти.

От „Българската гейминг асоциация“ посочват, че обединяват над 60% от лицензираните организатори и производители на игрално оборудване и от тяхно име изказват следните притеснения и предупреждения:

Ограничаването на част от хазартната дейност ще доведе до възникване на нелегален хазарт. Европейската и световна практика е доказала, че колкото по-ограничен е хазартът, колкото по-рестриктивна е регулацията, толкова по-развит е нелегалният хазарт. Изваждането на един добре регулиран и работещ бизнес от белия сектор, неминуемо го пренася в черния.
Преки и косвени загуби за държавния бюджет: Ако законопроектът бъде приет, загубите за държавата ще бъдат в огромни размери. Повече от 75 % от съществуващите игрални обекти ще бъдат затворени, което ще доведе годишно до над 60 млн загуба във вид на такси по ЗХ и алтернативен данък по ЗКПО, над 155 млн загуба от ДДС, над 145 млн загуба от осигурителни вноски, корпоративен данък, както и вноски за социално отговорно поведение и др.
Организаторите са сериозен фактор в държавата в качеството си на работодател. Десетки хиляди са заетите лица пряко или косвено в игралния сектор като много от тях са висококвалифицирани специалисти. За всички тези лица се плащат съответните осигурителни вноски, а заплатата им е основен източник на препитание. Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до директно освобождаване на над 30 000 пряко заети работници и служители в активна възраст.
Хазартните оператори са основен спонсор на българския спорт, който ще бъде засегнат. Над 50 млн годишно са средствата, които се отделят от частно-правните организатори за спонсорство и реклама на спорта.
Затварянето на 75 % от игралните обекти ще доведе до прекратяване на дългосрочни наемни отношения и освобождаване на търговски помещения със значителни площи и висока наемна цена. Същите трудно биха били наети, което ще окаже негативно влияние върху имотния пазар и доходите на собствениците на помещения.
И в условията на тежка криза за бранша и усилията му за справяне с последиците от нея, считаме че всяка промяна в законодателството следва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и включване на всички участници, както и внимателно да бъдат оценени възможните ефекти върху индустрията и държавния бюджет. Предложеният от народния представител Валери Симеонов и група народни представители законопроект ще сложи край на конкурентните условия за развитие на регулиран хазартен бизнес в Република България. Същият засилва усещането за тенденциозност и влошаване на конкурентната среда, стопанската инициатива и създаването на привилегии за едни стопански субекти за сметка на други – в това число и Държавата.

Проектозаконът представлява безпрецедентна държавна намеса в бизнес средата, противоречаща на основните европейски принципи за конкурентност, свободна стопанска инициатива, равнопоставеност на правните субекти и правна сигурност.

Считаме, че подходът, възприет в законопроекта, внесен от ГЕРБ на 05.06.2020 г,. е много по-правилен, отговаря на нуждата на обществото, съхранява правата и интересите на фиска и лицензираните субекти и представлява пропорционална законодателна мярка.

Подкрепяме идеята за постигане на отговорно залагане и защита на уязвимите групи чрез конкретни мерки, прилагани от държавата и организаторите на хазартни игри. Ще внесем становища и по двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

САЩ очакват Украйна да започне нова контраофанзива през 2025 г.

Украйна ще започне нова контраофанзива през 2025 г., след...

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Д-р Спас Бегов в интервю пред News24sofia.eu: Как да празнуваме „здравословно“? (ИНТЕРВЮ)

Предстоят ни поредица от празници. Това е времето, когато...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg