https://www.gerb.bg/bg

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за Ивицата Газа, отплава от Южна Турция в неделя за палестинския анклав, съобщава Анадолската агенция.

Пратката включва хранителни продукти, детски стоки, спални чували и други от първа необходимост.

Те са натоварени на кораба в международното пристанище Мерсин под ръководството на Турския Червен полумесец.

По време на церемонията за сбогуване с „11-ия кораб на доброто„, заместник-председателят Рамазан Сайгили каза, че организацията ще изпрати друг кораб в Газа в бъдеще.

Изпращаме най-големия по тонаж кораб, с който някога сме плавали. Операцията на Турция за оказване на помощ ще продължи, докато последният жител на Газа се върне в дома си и намери мир„, добави Сайгили.

Очаква се корабът да бъде в морето около два дни, докато отплава към египетското пристанище Ал Ариш, от което съдържанието му ще бъде прехвърлено в Газа.

Припомняме, че Турция преустанови всякаква търговия с Израел. Това беше обявено от турското министерство на търговията в платформата X в четвъртък вечерта. Мерките ще се прилагат стриктно, докато Израел не позволи непрекъснат поток от хуманитарна помощ към палестинския анклав.

Решението допълнително изостри и без това високото напрежение между двете държави. В началото на април Турция вече наложи ограничения върху износа на някои стоки, търгувани с Израел. Турският президент Реджеп Ердоган многократно и остро критикува израелската военна операция в ивицата Газа и обвини Израел в „геноцид“ срещу палестинците. От своя страна Израел отказа на Турция разрешение да доставя хуманитарна помощ за Газа по въздух.

Израел предприе военна офанзива в ивицата Газа като отмъщение за трансгранична атака, водена от Хамас, която уби около 1200 души.

Близо 34 700 палестинци са били убити оттогава в Газа, по-голямата част от които са били жени и деца, а 78 000 други са ранени, според палестинските здравни власти.

Близо седем месеца след израелската война огромни части от Газа са в руини, а 85% от населението на анклава е вътрешно разселено на фона на осакатяваща блокада на храна, чиста вода и лекарства, според ООН.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и...

Почти 2 200 лв. достига средната заплата през първите три месеца на 2024 г.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2024 г....

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Ракета на „Хизбула“ уби израелец, но и рани петима войници

При нападение с противотанкова ракета на "Хизбула" в Западна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg