https://www.gerb.bg/bg

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в неделя осмя изявлението на украинския президент Володимир Зеленски за „нашивка с украинското знаме, което стои на рамото на Бог„, съобщава ТАСС.

Нашивка със знаме на Божието рамо е нещо от категорията на ритуалите на древните украинци в региона на Месопотамия по време на откриването им на Америка„, каза дипломатът в коментар за „Известия“.

Нека се помолим един за друг. Когато всички се доближихме един до друг, вече не бяхме непознати един за друг„, каза в лирично Зеленски, облечен в традиционна бродирана украинска риза и типичните си панталони в цвят каки. Видеото бе публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Зеленски призова сънародниците си украинци в неделя се обединят в молитва един за друг и за войниците на фронтовата линия. Той каза, че Бог – който има „украинско знаме на рамото си– ще доведе до живот, побеждавайки смъртта, съобщава „Ройтерс“.

И ние вярваме: Бог има нашивка с украинското знаме на рамото си. Така че с такъв съюзник животът определено ще победи смъртта.

Пред 1000-годишната катедрала Света София в Киев, духовен и архитектурен паметник на вярата на страната, Зеленски каза, че Украйна вече 802 дни се бори срещу Русия за победа.

Зеленски, който е евреин, призова за молитва първо за всички войници, които ще празнуват Великден в окопите, за да се върнат у дома живи, както и за земята и хората, чийто дух „не може да бъде сломен“ и които ще видят Украйна свободна.

Зеленски направи изявлението в приветствието си към украинците по повод на Възкресение Христово, което православните християни отбелязват на 5 май.

Припомняме, че преди това държавният глава се похвали с още един свален от военните руски Су-25.

Православните християни, включително Православната църква в Украйна и Русия, празнуват Великден този уикенд. В Москва президентът Владимир Путин присъства на Великденска служба, ръководена от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна.

Кирил включи в словото си за пасхалната служба в храма „Христос Спасител“ призив към всички православни усилено да се молят за защита на „свещените предели на Русия„, която сега преминава през „съдбоносни изпитания„.

Кирил посочи, че и днес вярващите са длъжни да се молят и „за властта, и за армията„, и за всички тези, които днес, „в мирно за мнозина време, губят не само здравето, но и живота си, защитавайки Отечеството„.

Нека Господ спре тази междуособица, нека крепне в добро здраве и пази от всяко зло тези, които днес служат на нашето Отечество и на всички нас„, казва патриарх Кирил. Прави впечатление, че агенция ТАСС извежда от думите на Кирил, въпреки че в словото му няма думите „Украйна“ или „украинците„, извода, че молитвите и надеждите на патриарха са насочени към това Господ да спре междуособицата между Русия и Украйна.

Руските агенции обръщат внимание и на факта, че президентът на Русия Владимир Путин заедно с кмета на Москва Сергей Собянин по традиция е присъствал на пасхалното служба в храма. А Путин и патриарх Кирил са си разменили подаръци.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Опозицията поиска оставката на Ганц

Бени Ганц, член на военния кабинет на Израел Лидерът на...

Войната на Путин събужда все повече Европа

Това беше внимателно хореографирана демонстрация на сила в Пекин...

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Паднали камъни затрудняват движението в Хаинбоаз

Свличане на скални късове блокира едно от трите платна...

„Топлофикация София“ предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и...

Етнически сблъсъци в столицата на Киргизстан

Около 30 души са поискали помощ от здравните власти

Министерството на иновациите и растежа работи по нова стратегия за ББР

В Министерството на иновациите и растежа се проведе първото...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg