https://www.gerb.bg/bg

Делегация на Хамас пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Делегацията на Хамас започна интензивни преговори днес в Кайро за възможно примирие в Газа, с цел спиране на боевете и връщането в Израел на някои заложници, заяви пред Reuters Тахер Ал-Ноно, служител на Хамас и съветник на ръководителя на Хамас Исмаил Хания. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в столицата на Египет вчера, с цел непряка дипломация.

Тахер Ал-Ноно съобщи още, че Хамас разглежда предложенията на египетските и катарските посредницис пълна сериозност и отговорност„. Въпреки това той повтори искането им всяка сделка да включва изтегляне на Израел от Газа и прекратяване на войната – условия, които Израел по-рано отхвърли.

Всяко споразумение, което може да бъде достигнато, трябва да включва нашите национални искания: пълно и окончателно прекратяване на агресията, пълно и цялостно оттегляне на окупацията от ивицата Газа, връщане на разселените по домовете им без ограничения и истинска сделка за размяна на затворници, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата„, посочи представител на Хамас пред Reuters.

Според източник на Reuters „този път нещата изглеждат по-добре, но дали е налице споразумение ще зависи от това дали Израел е предложил каквото е необходимо, за да се случи това.“

От Хамас заявиха вчера, че ще дойдат в Кайро с „положителен дух“, след като са проучили последното предложение за сделка. Израел е дал предварително одобрение на условията, които се смята, че включват връщането на между 20 и 33 заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници и седмично спиране на боевете.

Това ще остави около 100 заложници в Газа, някои от които според Израел са починали в плен. Според източник на Reuters връщането им може да изисква допълнителна сделка с по-широки израелски отстъпки. Въпреки това се смята, че това може да доведе до фактически, ако не и формален край на войната.

На този етап Израел се въздържа и няма намерение да изпрати преговарящ екип в Кайро. Израел ще изпрати делегация в Египет едва след като Хамас отговори на предложението за споразумение, съобщи в събота израелският канал Kan, като се позова на представител на правителството. Говорител на израелското правителство отказа да коментира информацията.

Израел иска да изпрати делегация в Кайро и да продължи непреки разговори с Хамас едва след като има първоначалното съгласие на ислямистката организация, цитира израелският вестник „Хаарец“ високопоставен израелски служител.

Това се случва на фона очевидното натрупване на съобщения, че Катар смята да се оттегли от ролята си на посредник в преговорите. Според публикации на немски издания Катар иска изобщо да преосмисли ролята си и дори е обиден. Това включва обмисляне дали да не закрие и политическия офиса на „Хамас“, кой се помещава там от 2012 г. насам по споразумение със САЩ.

По-рано в. „Вашингтон пост“ съобщи, позовавайки се на източници от администрацията в Белия дом, че САЩ са призовали Катар да експулсира представители на Хамас, ако групировката отхвърли споразумението за прекратяване на огъня с Израел. На този етап обаче официални изявления няма.

По последни данни над 34 600 палестинци са загинали от началото на атаката на 7 октомври, като 32 са жертвите през последните 24 часа. Според здравното министерство на Газа над 77 хиляди са били ранени по време на военните действия на Израел.

Припомняме, Египет се опита да посредничи между двете страни на фона на нарастващото международно безпокойство от растящия брой на жертвите в Газа. Египет поднови натиска за съживяване на преговорите в средата на месец март.

На 18 април Катар съобщи, че „преоценява“ посредничеството си между Израел и Хамас, заради опасения от подкопаване на ролята на страната.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж простреля друг с пневматичен пистолет след кавга в Шумен

Мъж простреля друг след кавга в Шумен, съобщава БНР....

Земетресение с магнитуд 6 регистрирано във водите на езерото Байкал

Земетресение с магнитуд 6 е регистрирано във водите на...

Лондон: Войната в Украйна удари тежко Газпром

Руската държавна енергийна компания Газпром отчете най-голямата си годишна загуба...

Синът на Илия Павлов спечелил 600 милиона евро

Синът на Илия Павлов – Илия-Калоян Илиев Павлов, спечели...

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg