Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българската гейминг асоциация срещу проекта за хазарта на Валери Симеонов

Валери Симеонов, снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu

От „Българската гейминг асоциация“ (БГА) изказват сериозното си притеснение от предложената драстична промяна в законовата регулация. Предложенията ще доведат до сериозни негативни последици не само върху пазара на игралната индустрия, но и върху държавния бюджет и правните субекти.

От „Българската гейминг асоциация“ посочват, че обединяват над 60% от лицензираните организатори и производители на игрално оборудване и от тяхно име изказват следните притеснения и предупреждения:

Ограничаването на част от хазартната дейност ще доведе до възникване на нелегален хазарт. Европейската и световна практика е доказала, че колкото по-ограничен е хазартът, колкото по-рестриктивна е регулацията, толкова по-развит е нелегалният хазарт. Изваждането на един добре регулиран и работещ бизнес от белия сектор, неминуемо го пренася в черния.
Преки и косвени загуби за държавния бюджет: Ако законопроектът бъде приет, загубите за държавата ще бъдат в огромни размери. Повече от 75 % от съществуващите игрални обекти ще бъдат затворени, което ще доведе годишно до над 60 млн загуба във вид на такси по ЗХ и алтернативен данък по ЗКПО, над 155 млн загуба от ДДС, над 145 млн загуба от осигурителни вноски, корпоративен данък, както и вноски за социално отговорно поведение и др.
Организаторите са сериозен фактор в държавата в качеството си на работодател. Десетки хиляди са заетите лица пряко или косвено в игралния сектор като много от тях са висококвалифицирани специалисти. За всички тези лица се плащат съответните осигурителни вноски, а заплатата им е основен източник на препитание. Затварянето на 75% от игралните обекти ще доведе до директно освобождаване на над 30 000 пряко заети работници и служители в активна възраст.
Хазартните оператори са основен спонсор на българския спорт, който ще бъде засегнат. Над 50 млн годишно са средствата, които се отделят от частно-правните организатори за спонсорство и реклама на спорта.
Затварянето на 75 % от игралните обекти ще доведе до прекратяване на дългосрочни наемни отношения и освобождаване на търговски помещения със значителни площи и висока наемна цена. Същите трудно биха били наети, което ще окаже негативно влияние върху имотния пазар и доходите на собствениците на помещения.
И в условията на тежка криза за бранша и усилията му за справяне с последиците от нея, считаме че всяка промяна в законодателството следва да бъде подложена на широко обществено обсъждане и включване на всички участници, както и внимателно да бъдат оценени възможните ефекти върху индустрията и държавния бюджет. Предложеният от народния представител Валери Симеонов и група народни представители законопроект ще сложи край на конкурентните условия за развитие на регулиран хазартен бизнес в Република България. Същият засилва усещането за тенденциозност и влошаване на конкурентната среда, стопанската инициатива и създаването на привилегии за едни стопански субекти за сметка на други – в това число и Държавата.

Проектозаконът представлява безпрецедентна държавна намеса в бизнес средата, противоречаща на основните европейски принципи за конкурентност, свободна стопанска инициатива, равнопоставеност на правните субекти и правна сигурност.

Считаме, че подходът, възприет в законопроекта, внесен от ГЕРБ на 05.06.2020 г,. е много по-правилен, отговаря на нуждата на обществото, съхранява правата и интересите на фиска и лицензираните субекти и представлява пропорционална законодателна мярка.

Подкрепяме идеята за постигане на отговорно залагане и защита на уязвимите групи чрез конкретни мерки, прилагани от държавата и организаторите на хазартни игри. Ще внесем становища и по двата законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img