85% от българите „за“ обвързването на евросредствата с върховенството на закона

Прочитания 1831
0 0

85% от българите смятат, че ЕС следва да предоставя средства на държавите членки само при условие че тяхното правителство прилага принципите на правовата държава и демократичните ценности. Това става ясно от данните на последното проучване на Евробарометър.

За сравнение, в ЕС делът на тези, които са на същото мнение е малко по-нисък – 81%, или четирима от всеки петима европейци са съгласни с това твърдение.

„Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Това проучване потвърждава, че преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС са съгласни с тази позиция. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него„, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Изследването показва, че 53% от европейските граждани са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол. У нас този процент достига 60%. 32% от европейците (и 29% от българите) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение, а едва 8% от запитаните средно за ЕС не са на това мнение.

Положително се оценява въвеждането на Плана на ЕС за възстановяване от 800 милиарда евро. Според 60% от европейците проектите в рамките на програмата „NextGenerationEU“ ще помогнат на тяхната държава да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. В България делът им е дори по-висок – 69%.

59% от европейците смятат и че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства.

Проучването показва и че 53% от европейските граждани и 62% от българските респонденти имат положителна представа за Европейския съюз.

49% от българите обаче се съмняват, че националното правителство ще може да изразходва правилно средствата по плана за възстановяване.

Резултатите от проучването показват и опасения в редица европейски държави относно това доколко добре и целесъобразно националните правителства ще използват тези допълнителни средства от ЕС. За България делът на запитаните, които изразяват съмнения, че е 49%.

Запитани кои въпроси ЕП трябва да заложи като свои политически приоритети, анкетираните посочват на първо място действията срещу изменението на климата – 43%.

Останалите приоритети са мерките за борба с бедността и социалното изключване (32%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и борбата с тероризма (и двете по 31%). Здравеопазването, както и миграцията и предоставянето на убежище заемат обща четвърта позиция – всяка от тях получава по 27%.

Според българите най-важните приоритети са мерките за борба с бедността и социалното изключване (47%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), здравеопазването (40%). Действията срещу изменението на климата остават на четвърта позиция с дял от 28%, последвани от мерките за борба с тероризма и организирана престъпност (26%).

Гражданите на Унгария (38%) и Полша (37%) поставят на едно от челните места приоритета „демокрация и върховенство на закона“, като средно за ЕС този приоритет заема осмо място, а в България – шесто място с дял от 22%.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

С катер издирват тялото на 15-годишното момиче в морето край Китен

Продължават издирвателните действия за изчезналото в морето край Китен 15-годишно момиче. Катер на „Гранична полиция“ се е включил в издирването, това съобщиха от полицията в Бургас. С дрон ще се обследва днес районът, където бурните вълни съчетани с мъртво вълнение, характерно за това време на годината, са повлекли двете момичета. […]