15 западни посолства и НАТО в Афганистан настояват талибаните да спрат огъня

Прочитания 333
0 0

Петнадесет дипломатически мисии и представителят на НАТО в Кабул се обединиха днес, за да настояват талибаните да спрат военните офанзиви в Афганистан, само часове след като мирна среща в Доха не успя да договори спиране на огъня, информира „Ройтерс“.

Делегация от високопоставени афганистански официални лица се срещна с политическото ръководство на талибаните в столицата на Катар през последните два дни, но в изявление на талибаните, публикувано късно снощи, не беше споменато за спиране на ескалиращото насилие в Афганистан.

„Този Курбан байрам талибаните трябва да сложат оръжията си завинаги и да покажат на света своята ангажираност към мирния процес“, настояха 15-те дипломатически представителства и представителят на НАТО, визирайки мюсюлманския празник утре в Афганистан.

Съвместното изявление беше подкрепено от Австралия, Канада, Чехия, Дания, делегацията на Европейския съюз, Финландия, Франция, Германия, Италия, Япония, Корея, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания и САЩ и високопоставен граждански представител на НАТО.

През последните няколко Курбан байрама талибаните призоваваха за временно спиране на огъня, заявявайки, че искали да позволят на афганистанците да ги прекарат в мир.

Този път нямаше такова съобщение, докато талибаните постигат бързи териториални придобивки в почти безпрецедентни нива на сражения в цялата страна.

Радикалните ислямисти бяха окуражени, докато чуждестранните сили са близо до пълно изтегляне след 20-годишни боеве.

Днешното изявление също така осъди нарушенията на правата, като например опитите за затваряне на училища и медии в райони, наскоро завзети от талибаните, които преди отрeкоха подобни твърдения.

На срещите между афганистанските представители и талибаните в Доха бяха обсъдени начини за постигане на политическо споразумение за прекратяване на конфликта, уточни днес председателят на Висшия съвет за мир в Афганистан Абдула Абдула, който беше част от преговорите.

„Разбрахме се да продължим преговорите, да търсим политическо уреждане на настоящата криза, да избягваме цивилни жертви, да улесняваме хуманитарна помощ и медицински доставки за борба с COVID-19 пандемията“, написа Абдула в „Туитър“.

В изявление на талибаните късно вчера се добавя: „И двете страни се съгласиха с необходимостта от бързина в мирните преговори, за да се намери справедливо и трайно решение на настоящия проблем в Афганистан възможно най-скоро.“

Мирните преговори между талибаните и афганистанските представители започнаха през септември миналата година, но не успяха да постигнат напредък.

Говорителят на талибаните в Доха Мохамед Нийм също отрече съобщенията в медиите, че ислямистите са се съгласили на примирие по време на Курбан байрама в замяна на освобождаването на техни затворници.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Километрична опашка от тирове на ГКПП "Кардам"

Преминаването на границата отнема между 10 и 12 часа