Значителен скок на атаките в Афганистан от началото на годината

Екип News24sofia.eu
Прочитания 550
0 0
Снимка: EPA/БГНЕС

С близо 37% са се увеличили нападенията на талибаните в Афганистан през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2020 г., съобщава ДПА.\

Това става ясно от доклад на специалния главен инспектор на САЩ за възстановяването в Афганистан (SIGAR)

В него се отбелязва и че жертвите сред афганистанските сили за сигурност са били „значително по-високи“ в сравнение със същия период на миналата година. Броят на вътрешните нападения срещу силите за сигурност пък е нараснал с 82% спрямо първото тримесечие на 2020 г., а жертвите са двойно повече.

Мисията на ООН в Афганистан е отчела 29% увеличение на жертвите сред цивилното население за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Припомняме, че близо 20 години след началото на конфликта в Афганистан САЩ, а впоследствие и НАТО взеха решение в средата на април да изтеглят 9 600 международни военнослужещи от страната. През последните седмици обаче служители от министерството на отбраната на САЩ многократно изразиха загриженост дали афганистанските сили за сигурност ще могат да защитават правителството без международна подкрепа.

Междувременно представители на талибаните водят мирни преговори с правителството в Катар. От септември 2020 г. насам обаче не е постигнат осезаем напредък.

Наблюдателите се опасяват, че ако международните военни части се изтеглят без политическо решение на конфликта, в страната може да избухне нова гражданска война.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Кунчев: Първи сме по инфаркти, инсулти и онкозаболявания - затова водим по смрътност от COVID-19

Има възможност хората да си избират ваксини, тъй като има достатъчно наличности в РЗИ, откъдето се разпределя по имунизационните пунктове и джипитата. Това заяви пред Нова телевизия здравният епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Той е категоричен, че не е изхвърлена нито една доза в имунизационните пунктове досега. Обмисля се да се […]