„Животът на децата ни е на първо място“ – колко ценен е Виктор Медведчук за Кремъл

Екип на News24sofia.eu
Views 87135
0 0

Днес руското министерство на отбраната за първи път потвърди размяната на пленници. В свое изявление ведомството съобщи, че е успяла да върне 55 военнослужещи в Русия, но кумът на Путин Виктор Медведчук не бе споменат в изявлението.

Украинските власти съобщиха тази нощ за най-голямата размяна на група пленници от началото на войната – 215 военнослужещи, сред тях и над 100 защитници на „Азовстал“, който се превърна в символ на украинската съпротива срещу инвазията на Русия. Петима висши офицери от средите на защитниците на Мариупол са били разменени за 55 руски военнопленници. Името на Виктор Медведчук бе съобщено от украинския президент Володимир Зеленски.

Заместник-ръководителят на канцеларията на украинския президент Кирило Тимошенко коментира, че размяната на Виктор Медведчук показва колко важен е този човек за Русия. Тимошенко припомня изявлението на Дмитрий Песков от април, че Медведчук е украински гражданин, който „няма нищо общо с Русия и не е военен.“

По думите на Тимошенко в тази ситуация думите са едно, а начинът, по който се случват нещата, е различен. Специално за руската страна при 100 процента от случаите, думите не съвпадат с това, което се случва в действителност. Това, че е извършена размяна на г-н Медведчук за голям брой наши защитници показва, че Медведчук все пак е важен за Русия.

67-годишният Медведчук е крупен бизнесмен и политик, считан за основна фигура в конфликта между Москва и Киев, а и в миналото влизал не веднъж в ролята на посредник, заради връзките с руския президент. Медведчук е споделял, че Путин е кръстник на най-малката му дъщеря, затова и често е наричан „кума на Путин“. Политическите проекти и контролираните от него телевизии, разпространяваха проруски позиции. От май 2021 г. Медведчук е под домашен арест по обвинение в държавна измяна и финансиране на тероризъм. През март месец политическата му партия бе закрита, а самият той след началото на руската инвазия в Украйна се укриваше. На 12 април Зеленски обяви задържането на Медведчук и публикува негови снимки в украинска военна униформа, с която се е опитал да избяга.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков избегна коментар за размяната и по-специално за името на Медведчук, когато беше помолен да уточни подробности за Виктор Медведчук. Като аргумент Песков заяви, че не е упълномощен да коментира размяната на пленници между Русия и Украйна.

Веднага след това обаче „ръководителят“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин потвърди, че Медведчук е сред „освободените“.

Пушилин е този, който изнася данни изобщо за размяната, след като говорителят на руското МО Игор Конашенков заяви само, че на всички разменени се оказва нужната здравна и психологическа помощ. Заглавието, под което държавната агенция ТАСС разпространява изявлението на Пушилин е: „Животът на нашите деца е на първо място“.

По данни на Пушилин Киев е предал 56 души, а Русия – 215. След освободените 56 души – 55 са военнослужещи, 50 са от Руската федерация, а 5-ма от Донбас – четирима военнослужещи от Донецката народна република и един ефрейтор от ЛНР.

Според ръководителя на ДНР преговорите са били много трудни, като на определени етапи Украйна почти напълно е прекъсвала процеса на обмен.

Пушилин изтъква специалния принос на Медведчук за по-ранните обмени, като дава пример с Минските преговори и времето след 2014 г.

Пушилин признава, че сред 215-те души, предадени на Киев, в има представители на националистически батальони – „нацбатов“, както ги наричат руснаците. „Това са военни престъпници, всички ние разбираме отлично, но задачата е да върнем нашите момчета възможно най-скоро“, каза той.

По думите му той е „изпитал същите емоции като хората, които искат възмездие, справедливост срещу тези военнопрестъпници. Въпреки това, каза той, се е ръководил от факта, че животът на съюзническите военни сили е по-важен от всичко останало.

Само преди два месеца Пушилин утвърждаваше, че ДНР не участва в преговори за размяна на пленници, а преди това не веднъж е бил напълно категоричен, че за защитниците от Азов и завода Азовстал ще бъде организиран трибунал. Дори се появиха и снимки от Мариупол за подготвян съд именно за тях.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Заловиха 38 мигранти, плаващи с лодка край Каварна

38 души, сред които 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, са били заловени от гранична полиция, съобщават от пресцентъра на МВР. Мигрантите, представящи се за сирийци и афганистанци, са били забелязани да плават с лодка рано тази сутрин край нос Шабла. Те са били доведени безопасно до българския бряг от […]