https://www.gerb.bg/bg

Желязков обеща на Светлана Тихановска помощ от НС за демократични промени в Беларус

Снимка: пресцентър Народно събрание

Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото, отбеляза на срещата председателят на българския парламент. Това заяви председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков на среща с беларуския опозиционен лидер в изгнание Свeтлана Тихановска. Информация за разговора им беше оповестена от пресцентъра на парламента

По думите му НС е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики.

Желязков увери Тихановска, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави, посочи председателят на парламента.

Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения, каза от своя страна Свeтлана Тихановска. Тя отбеляза, че опитът на България в присъединителния процес и позициите на страната ни в Европейския съюз (ЕС) биха бил изключително полезни за Беларус. Благодарим за подкрепата на страната ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество, заяви още Свeтлана Тихановска пред председателя на Народното събрание.

По-рано днес тя се срешна и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тихановска разговаря също с министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. По-късно тя ще участва и в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

МОН е изплатило обещаните 39 млн. лв. по сметките на университетите

Министерски съвет е приел и двете постановления за допълнително...

Таксиметровите шофьори започват безсрочен протест в София

Причината е махането на закритите стоянки

Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

При обход полицията чува викове и счупване на стъкло

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Разследват схема за строителни измами в страната

Прокуратурата във Варна разследва строителни измами, ощетили жители на...

Полицията в Разград глоби 5 абитуриенти за „надуване“ на клаксони

Петима абитуриенти в Разград са глобени за безотговорно поведение...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Катастрофа в Старозагорско взе жерва

Мъж е загинал при катастрофа в Старозагорско, съобщи "Нова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg