Зъболекарските кабинети са безопасни, уверява д-р Шарков

Прочитания 2213
0 0
Снимка: БГНЕС

Вирусът ни се стовари на главите ни, но ние подхождаме към правилата за деизнфекция. Ние сме максимално безопасна среда, колегите спазват правилата. Това заяви в сутрешния блок на БНТ д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

По думите му българинът не е дисципниран и има пациенти, които посещават зъболекар, но не са добросъвестни. Трябва да имаме доказателства кой пациент е преболедувал коронавирус и кой не, обясни д-р Шарков и увери, че зъболекарите са подготвени с лични предпазни средства в кабинетите си.

Дистанция трябва да се спазва още от чакалнята и да не се допускат повече от двама пациенти, настоя д-р Шарков.

Той посочи, че рискът от скриването на коронавируса носи голям риск както за самия зъболекар, така и за пациентите. Има заразени зъболекари с коронавирус, двама зъболекари са станали доброволци.

Д-р Шарков изтъкна, че много пациенти отложили прегледите си на зъболекар заради страх от коронавируса. Когато си занемариш здравето на устата, нещата се задълбочават и стигат до непоправими последици като отстраняване на зъбите, предупреди той.

Зъболекарите се опитват да променят Националната програма за профилакти за децата, но това било труден процес, защото трябвало да се мотивират както децата, така и родителите им. Миенето на зъби е едно от основните неща, което трябва да се прави сутрин и вечер, категоричен бе д-р Шарков.

Той отбеляза, че водата за уста подобрява устната хигиена, съдържа съставки, които водят до подобряване на устната хигиена и може да неутрализира вируси. Плакнете си зъбите с вода за уста, няма да сгрешите, посъветва д-р Шарков.

По отношение на предстоящата ваксинация срещу COVID-19 след Нова година, д-р Шарков уточни, че ваксинацията е доброволен процес и всеки трябва да бъде мотивиран да си постави ваксина.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Айя Иоргова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Маджаров не се съмнява във ваксините срещу COVID-19

Нямам съмнения за ваксините срещу COVID-19. Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров пред Нова телевизия. Ако започнем да се съмняваме във всяко постижение на науката, къде отиваме като общество, запита той. По думите му със сигурност е много по-успокоително да се ваксинираш, отколкото да очакваш всеки един момент, че […]