https://www.gerb.bg/bg

Владимир Табутов: Стартираме процедурата за избор на нов председател на КЕВР

Стартираме процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов в студиото на Нова ТВ.

Припомняме, че в четвъртък Конституционният съд реши, че досегашният председател на Комисията Станислав Тодоров е бил избран в нарушение на Конституцията.

Според Табутов процедурата по избор може да започне само след като решението на КС бъде обнародвано в Държавен вестник, което вероятно ще стане във вторник и тогава може да се свика извънредно заседание на парламентарната Комисия по енергетика, която да приеме правила за избор на нов председател. Самата процедура по избор може да отнеме от 7 до 10 дни

Той предупреди, че КЕВР не може да заседава в намален състав. Ако се стигне до служебно правителство, а председател още не е избран, това ще ни постави в „патова ситуация“, смята още депутатът.

Табутов каза, че още не са обсъждани конкретни имена, но ПП нямат притеснения да издигнат отново Станислав Тодоров.

Депутатът не очаква проблем с решенията на КЕВР за цените на енергията, взети докато Тодоров е бил начело на комисията. „Те са били взимани единодушно. Едноличните решения, които като председател е взимал, могат да бъдат сезирани„, каза Табутов.

Относно доставките на газ, депутатът каза, че ще дойдат такива по договора с Азербайджан. Той увери, че газ за парно ще има.

Договореният газ ще се ползва приоритетно за домакинства, болници и обществени сгради.“, бе категоричен депутатът от управляващата коалиция.

По късно, отново в студиото на Нова ТВ бившият министър на енергетиката Теменужка Пекова и депутат от ГЕРБ-СДС заяви: „Хаосът е факт„. Тя припомни, че още през февруари ПГ на ГЕРБ-СДС са предупредили, че изборът тогава за нов председател на Енергийния регулатор е противоконституционен и ще доведе до хаос в един от най-важните сектори за страната ни.

По думите й решенията на КЕВР са правно уязвими. „Всяко едно заинтересовано лице може да обжалва решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране„, твърди Петкова. Бившият енергиен министър обясни, че при такава ситуация се прави проверка. Ако при нея се установи, че в конкретен казус гласът на председателя на КЕВР е бил решаващ, взетото решение може да бъде обжалвано.

Тя предупреди, че цената на природния газ за август не може да бъде приета, защото Комисията няма легитимен председател. Цената е трябвало да бъде определена на 10 юли, но според нея причината това да не бъде направено била ясна: „До края на годината България е без осигурени количества природен газ„, алармира бившият министър на енергетиката.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Путин подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин подкрепя плана на Китай за...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg