Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ВКС отказа на Цацаров да възобнови делото за пресрочното освобождаване на Полфрийман

Даниел Кирилов

Тричленен състав на ВКС остави без разглеждане искането на главния прокурор да се възобнови делото, с което Джок Полфрийман бе условно предсрочно освободен.

Тричленният състав на ВКС прекратява производството по делото, а определението не подлежи на обжалване.

В мотивите си съдиите посочват, че искането за възобновяване на делото, с което ВКС е сезиран, налага да се извърши преценка за допустимост.

На първо място е въпросът подлежи ли влезлият в сила съдебен акт на контрол по реда на възобновяване, а според тричленния състав на ВКС такъв „извънреден способ“ за контрол не може да се прилага спрямо определение за условно предсрочно освобождаване – мл. 440 от НПК.

По отношение на параметрите на преценката за допустимост на искането за възобновяване на делото тричленният състав на ВКС посочва, че задължително следва да се премине през обсъждане на въпроса какъв е видът на акта, който съдът на въззивна инстанция е длъжен да постанови.

След подробен анализ в мотивите на определението на действащото законодателство върховните съдии стигат до заключението: „…няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено.“

Припомняме, касационното разглеждане за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, бе поискано от главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки че на 1 октомври стана ясно, че има заповед за експулсиране на Джок Полфрийман.

Още преди това говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, е към момента Джок Полфрийман е свободен гражданин и може да напусне страната.

Джок Полфрийман бе изведен от Софийския затвор на 20 септември, след като имаше и противоречива практика по отношение на неговото задържане след решението, свързана с валидни или невалидни забрани да напуска страната. Известно време Полфрийман бе задържан и в общежитието в Бусманци – според органите на реда с оглед на неговата сигурност.

Новината за решението да излезе предсрочно от затвора предизвика редица реакции от страна на политически сили най-вече. „Атака“ организираха и протест пред Съдебната палата срещу решението.

Джок Полфрийман излежаваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г. Тогава австралиецът влезе в конфликт с група от над 10 души. Защитната теза е, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той е реагирал и се е намесил.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

Руснаците не са се отказали да пътуват в Европа

Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img