Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Великобритания бие тревога за киберзаплаха от Китай

Снимка: Stock

Великобритания ще даде подробности за заплахата за киберсигурността, която според нея представлява Китай, съобщава „Ройтерс“.

Лондон може да обвини Пекин за „хакване“ на нейния надзорен избирателен орган на фона на нарастващите притеснения за намеса преди изборите, очаквани по-късно тази година.

Очаква се вицепремиерът Оливър Доудън да направи изявление по въпроса пред парламента по-късно днес. Не е ясно обаче дали ще обяви някакъв вид санкции.

Нараства тревогата относно предполагаемата шпионска дейност на Китай във Великобритания, особено след като миналата година стана ясно, че парламентарен изследовател е бил арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Група британски депутати, които са известни критици на Китай, са били извикани от директора по сигурността на парламента днес, разкри източник, запознат с въпроса.

Очаква се също британското правителство да обвини Пекин за хакерска атака срещу Избирателната комисия на страната. Атаката е била извършена през 2021 г. и беше разкрита миналата година. Тя е позволила на враждебни участници да получат достъп до данни за милиони избиратели.

Миналата година британското правителство предупреди, че мишена на китайските шпиони са британски служители на чувствителни позиции в политиката, отбраната и бизнеса като част от все по-сложна шпионска операция за получаване на достъп до секретна информация.

През 2023 г. китайското посолство обвини британското правителство в „отправяне на неоснователни обвинения“, след като ръководителят на MИ-5 обвини Китай в провеждане на шпионска кампания в „епичен мащаб“.

Британското вътрешно разузнаване MИ-5 съобщи, че в момента провежда седем пъти повече разследвания на китайската дейност, отколкото през 2018 г.

През 2022 г. MИ-5 издаде рядък сигнал за сигурност, предупреждавайки членовете на парламента, че заподозрян китайски шпионин е „извършва дейности за политическа намеса“ във Великобритания.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Мъртви делфини стоят от няколко дни на плажа в Кранево

Граждани сигнализират за мъртви делфини на плажа в Кранево,...

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img